Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Verstappen může posunout rekord na 15 výher, po triumfu touží i Hamilton

Boj o druhé místo a vylepšení rekordu v počtu výher za sezonu jsou ve hře v mistrovství světa vozů formule 1. V Brazílii se jede předposlední závod sezony. Už jistý mistr světa Max Verstappen z Red Bullu může posunout rekord v počtu výher v sezoně už na 15 a o druhé místo se perou jeho kolega z týmu Sergio Pérez s Charlesem Leclercem z Ferrari. Naposledy v sezoně se pojede bodovaný sprint.

"Ačkoliv se tým pomalu připravuje na příští rok, stále se soustředíme i na letošní vůz, který máme k dispozici. Ve zbývajících dvou závodech chceme zvítězit," řekl Verstappen, jenž na okruhu Interlagos zvítězil v roce 2019. Vloni tam vyhrál Lewis Hamilton ze stáje Mercedes. Ten dostal v týdnu v Brazílii čestné občanství a pokusí se tu o první letošní triumf.

Dvojnásobný mistr světa Verstappen svedl v posledním závodě v Mexiku s britským protivníkem strategickou bitvu. Nakonec uspěl díky lépe zvolené směsi pneumatik. V Mexiku také stanovil maximum v počtu bodů v ročníku (416). Red Bull může v Brazílii potvrdit letošní dominanci a vyhrát desátý závod za sebou.

Motivaci uspět má také jeho druhý pilot Pérez, jenž má na druhém místě pětibodový náskok na Leclerca a dojel doma v Mexiku třetí. Leclercovo Ferrari drží druhou příčku v pořadí Poháru konstruktérů, kde je před zlepšujícím se Mercedesem o 40 bodů. Čtvrtý tým Alpine zase dělí od McLarenu sedm bodů.

Potřetí a naposledy v sezoně je na programu sobotní sprint. V něm získá body osm nejlepších jezdců: vítěz osm a každý další v pořadí o jeden méně. V Brazílii je tak ve hře 34 bodů místo obvyklých 26. Dosud se sprint jel v dubnu v Imole a na začátku července v Rakousku. V obou případech vyhrál Verstappen.

"Na papíře to pro nás nemusí nemusí být tak silný okruh jako v Mexiku, ale chceme si udržet formu z posledních závodů. Budeme dál tvrdě pracovat a vše znovu úspěšně namícháme," prohlásil šéf Mercedesu Toto Wolff.

Jeho hlavní hvězda Hamilton, který v Brazílii vybojoval před 14 lety první titul, může získat v zemi svého idolu Ayrtona Senny čtvrtý triumf a oslavit první vítězství v sezoně. Dosud se mu nestalo, že by v sezoně ani jednou nevyhrál. Sedminásobný světový šampion obdržel v týdnu čestné brazilské občanství. "Je to pro mě obrovská pocta, že mohu toto občanství převzít. Mám pocit, že jsem teď skutečně jedním z vás," řekl v brazilském parlamentu Hamilton.

Program předposledního závodu sezony zahájí první páteční trénink, po kterém je od 20:00 SEČ na řadě kvalifikace pro bodovaný sprint. Ten začne v sobotu ve 20:30 a rozhodne také o pořadí na startu nedělního závodu se začátkem v 19 hodin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články