Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Verstappen dominoval v Barceloně stylem start–cíl

Vést každé kolo, zajet nejrychlejší čas a připsat si čtyřicátou výhru v F1. Naprosto suverénní jízdou si Max Verstappen dojel pro další triumf. Na pódiu ho doplnilo duo z Mercedesu Lewis Hamilton s Georgem Russellem. Verstappen si v Barceloně připsal již čtyřicátou výhru v F1 a jediná ho dělí od legendárního Ayrtona Senny.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen neměl v Barceloně konkurenci

Dominance od samého začátku. Úřadující šampion vyhrál všechny tři tréninky, kvalifikaci a stylem start–cíl i závod. Navíc si připsal i bonusový bod za nejrychlejší kolo v závodě, které zajel v závěru už pod komisaři avizovanou hrozbou penalizace za opakované výjezdy z trati. Mohl by si trest i dovolit, cílem projel s bezmála půlminutovým náskokem. "Je absolutní potěšení závodit s takovým autem. A znovu tu vyhrát je neuvěřitelné. Já i tým máme za sebou skvělý víkend, tak snad to tak bude pokračovat," radoval se Verstappen.

Nejčernější možný scénař nabral průběh závodu pro Landa Norrise. Britský pilot se v sobotní kvalifikaci blýskl třetím místem a navzdory problémům, se kterými se stáj McLaren letos potýká, měl dobré vyhlídky na bodované umístění. Kontakt s Lewisem Hamiltonem hned v úvodním kole však znamenal předčasnou zastávku v boxech a propad na konec startovního pole. Závod nakonec dokončil na sedmnáctém místě. 

Sedminásobný šampion ovšem z kontaktu v úvodním kole vyšel bez úhony a navázal na skvělý sobotní výkon. Dařilo se i jeho týmovému kolegovi Russellovi a tak se oba mercedesy dostali na druhé a třetí místo za Maxe Verstappena. Po loňské sezoně, ve které se dříve dominantní stáj propadla a nebyla schopna konkurovat zbytku pole, se tak pro německý tým může znovu blýskat na lepší časy.

"Klobouk dolů před týmem. Red Bully jsou ještě pořád kousek před námi, ale jsme jim na stopě. Pokud se na ně do konce roku dotáhneme, bude to skvělé," uvedl Hamilton. "Já jsem trochu překvapený. Z dvanáctého místa na třetí, to je signál do budoucna," dodal Russell po nejlepším umístění v sezoně.

Další rošáda?

Schyluje se k předčasnému konci dalšího nováčka v Red Bullu? Zvěsti o nedostatečných výsledcích Nycka de Vriese a možném ukončení jeho kontraktu se v zákulisí již nějakou dobu objevují. Nizozemský pilot, který v F1 debutoval během loňské VC v Monze, letos zatím marně hledá formu a za svým týmovým kolegou zaostal hned v několika závodech. 

A jeho trápení pokračovalo i dnes. Jeho parťák Cunoda se pohyboval na bodovaných pozicích, kvůli pětivteřinové penalizaci se ovšem propadl na konečné dvanácté místo. De Vries se musel spokojit pouze se čtrnáctým místem. První body pro svou stáj AlphaTauri bude mít šanci přidat až v další VC, která se bude konat v Kanadě 18. června.

Velká cena Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:27:57,940, 2. Hamilton -24,090, 3. Russell (oba Brit./Mercedes) -32,389, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -35,812, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -45,698, 6. Stroll (Kan./Aston Martin) -1:03,320.
Nejrychlejší kolo: Verstappen.
Průběžné pořadí MS (po 7 z 23 závodů): 1. Verstappen 170, 2. Pérez 117, 3. Alonso (Šp./Aston Martin) 93, 4. Hamilton 87, 5. Russell 65, 6. Sainz 58.
Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 287, 2. Mercedes 152, 3. Aston Martin 134, 4. Ferrari 100, 5. Alpine 40, 6. McLaren 17, 7. Haas 8, 8. Alfa Romeo 8, 9. AlphaTauri 2, 10. Williams 1.



Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články