Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Velkou cenu Maďarska ovládl Hamilton

Mogyoród - Brit Lewis Hamilton ovládl Velkou cenu Maďarska formule 1 a připsal si druhý triumf v sezoně. Druhé a třetí místo obsadila stáj Lotus, konkrétně její jezdci Kimi Räikkönen a Romain Grosjean. Lídru MS Alonsovi sice oslava 31. narozenin dokonale nevyšla, když skončil pátý, upevnil si však vedení v soutěži jezdců o 40 bodů.

Lewis Hamilton slaví vítězství
zdroj: Getty Images autor: Ker Robertson

Při startu, který se musel opakovat kvůli problémům s vozem Michaela Schumachera, udržel pole position vítěz kvalifikace Lewis Hamilton. Sebastian Vettel nejdříve bojoval o druhou pozici s Romainem Grosjeanem, ale následně se propadl až na čtvrtou pozici za Jensona Buttona.

Lewis Hamilton po závodu

"Kdyby se jelo jinde, kde je předjíždění o hodně snadnější, myslím si, že by výsledek mohl být jiný."

Pořadí na nejvyšších pozicích se s výjimkami zastávek v boxech dlouho neměnilo. Na Hamiltona na Hungaroringu, technické trati, kde se špatně předjíždí, nejdříve marně útočil Grosjean. Ve 46. kole však Francouz druhou pozici ztratil, když jej předjel týmový kolega Räikkönen.

Na vedoucího Hamiltona se sice Räikkönen dotáhl, ale stejně jako Grosjean se před Brita nedokázal dostat. Přestože měnil Fin pneumatiky o pět kol později než lídr závodu, Hamilton své kralovaní dotáhl až do cíle a zvítězil o 1,032 sekundy před Räikkonenem. McLaren si tak připsal ve Velké ceně Maďarska už šesté vítězství za posledních osm let.

Jezdci Lotusu byli přes umístění na stupních vítězů nespokojení. "Chtěli jsme tady vyhrát," prohlásil Francouz, jenž byl podruhé v sezoně třetí. Jeho největším úspěchem bylo druhé místo v červnu ve Velké ceně Kanady.

"Druhé místo mi nestačí," řekl bývalý šampion Räikkönen, jenž na této pozici dojel potřetí v sezoně. Na vítězství při letošním návratu do formule 1 po dvouleté pauze čeká od konce srpna roku 2009, kdy vyhrál s ferrari Velkou cenu Belgie.

Hamilton, mistr světa z roku 2008, si připsal celkově devatenáctý triumf v kariéře a navázal na červnové vítězství z Velké ceny Kanady. V celkovém pořadí se posunul na čtvrté místo o bod před Räikkönena. Čtvrtý Vettel, světový šampion z minulých dvou let, se přiblížil na dva body druhému Webberovi z Red Bullu, který dojel osmý.

Závodem na Hungaroringu začala druhá polovina šampionátu a po jedenáctém podniku sezony následuje letní pauza. Nejbližší Velká cena je na programu až 2. září v Belgii.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články