Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

Velká cena Koreje se blíží, Vettel může jít do čela

Soul - Souboj o titul mistra světa vozů formule 1 se přiostřuje a zdá se, že se pět závodů před koncem seriálu zúžil na dva kandidáty. Pokud v nadcházející Grand Prix Koreje vyhraje suverén předchozí Velké ceny Japonska Sebastian Vettel z týmu Red Bull, Fernando Alonso z Ferrari přijde o průběžné vedení. Právě na tyto dva piloty tak bude o víkendu upřena největší pozornost.

Red Bull Sebastiana Vettela
zdroj: Isifa/EPA

Alonso minule v Suzuce kvůli nehodě v první zatáčce nebodoval, a na jeho kontě tak zůstalo 194 bodů. Vettel se mu tak přiblížil na čtyři body. Třetí v pořadí Kimi Räikkönen z Lotusu dosud získal 157 bodů, o pět méně má Lewis Hamilton z McLarenu. Alonso, Vettel a Hamilton letos každý vyhrál už třikrát, Němec má v současnosti ale evidentně nejrychlejší vůz a v Koreji zaútočí už na třetí vítězství za sebou.

Dvojnásobný světový šampion Alonso je v čele šampionátu od červnové Velké ceny Evropy ve Valencii, nyní ale dávají odborníci větší šance na zisk třetího titulu mistra světa Vettelovi. "Co se stalo mně v minulém závodě, může se stát komukoliv jinému v další velké ceně. Kola formulí se točí a po neděli může být všechno jinak," prohlásil Alonso. Boj o titul rozhodně nevzdal. "Pořád to máme ve svých rukách. V každém závodě budeme útočit. Posledně jsme možná nebyli nejrychlejší, ale na pódium to stačilo," připomněl druhé místo týmového kolegy Felipeho Massy.

Vettel v Koreji vyhrál už loni, a i když v premiéře před dvěma roky závod nedokončil, je hlavně ve světle posledních výkonů považován za velkého favorita. "Chceme to teď maximálně využít. Trať nám tu sedí," řekl Vettel. "Fernando (Alonso) je ale velmi silný soupeř a minule měl velkou smůlu. Rozhodně se s ním musí počítat," doplnil šéf Red Bullu Christian Horner.

Fernando Alonso
zdroj: AP autor: Frank Augstein

Räikkönen sice letos ještě nevyhrál, ale díky vyrovnanosti výkonů stále míchá v popředí kartami. Navíc je v sázce i jeho budoucnost, o které by měl promluvit příští týden, kdy mu bude třiatřicet let. V Koreji mu tým připravuje některá vylepšení vozu. "Měla by to být v Koreji pro nás nová éra, velký krok kupředu," řekl šéf týmu Eric Boullier.

Sám finský pilot nic jiného než titul mistra světa nebere. "To ať radši jsem čtvrtý, aspoň nebudu muset jet na oficiální slavnostní večer v prosinci," prohlásil Räikkönen. "Nehraje roli, jestli budu druhý nebo desátý. V tom není žádný rozdíl. Já chci vyhrát," prohlásil mistr světa z roku 2007, který se před letošní sezonou vrátil do seriálu po dvou letech v rallye.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články