Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Velká cena Austrálie F1 byla zrušena, závody v Bahrajnu a Vietnamu odloženy

Původně měla v Melbourne odstartovat dnešními tréninky, nakonec se Velká cena formule 1 neuskuteční. Úvodní závod nové sezony mistrovství světa byl zrušen poté, co byl u jednoho z členů stáje McLaren objeven koronavirus. Odloženy jsou závody v Bahrajnu a ve Vietnamu. Pokud to situace dovolí, mistrovství světa odstartuje v květnu v Nizozemsku.

"Víme, že pro tisíce fanoušků, kteří se na závod chystali, je to zklamání, ale všichni jsme se shodli, že na prvním místě je bezpečí členů formule 1 a všech okolo. Důležité je i to, aby se závodilo za férových podmínek pro všechny," uvedlo vedení šampionátu.

Jezdci zrušení uvítali. "Jde o vážnou věc, lidé umírají každý den, spousta jich je nakažených a i ti, co nejsou, jsou tím nějakým způsobem zasažení," uvedl šestinásobný mistr světa a obhájce titulu Lewis Hamilton z Mercedesu. "Je to jednoznačně správné rozhodnutí a myslím, že to každý pochopí," přidal domácí pilot Daniel Ricciardo z Renaultu.

Je nám líto, video expirovalo.
Velká cena F1 se v Austrálii neuskuteční

Formule už kvůli novému typu koronaviru, kterým se ve světě nakazilo asi 130 tisíc osob a zemřelo na něj téměř 5000 lidí, odložila čtvrtý závod ročníku v Šanghaji, protože právě v Číně loni v prosinci nákaza začala. Nová sezona by nyní měla odstartovat za týden Velkou cenou Bahrajnu, kde se však pojede bez diváků.

Ani to však není jisté, protože podle šéfa formule 1 Chase Careyho je nyní v ohrožení celý šampionát. "Je těžké odhadovat budoucnost. Situace se neustále mění a je úplně jiná než před dvěma dny nebo před týdnem. Takže předpovědět teď nejde vůbec nic," řekl Carey.

Závod v Austrálii byl zrušen poté, co dalších 14 členů McLarenu bylo v Melbourne umístěno do karantény. Neobešlo se to ale bez komplikací. Chvíli před zrušením ještě domácí pořadatelé v médiích ujišťovali fanoušky, že se závod pojede podle plánu.

Stovky příznivců proto dorazily k areálu, kam už je ale organizátoři nepustili, protože australská vláda mezitím upřesnila, že pokud se bude závodit, tak pouze bez diváků. Následně byla Velká cena zrušena definitivně, nicméně pořadatelé ještě doufají, že se jim s vedením formule podaří domluvit na náhradním termínu.

Vzhledem k šíření nákazy ale nepůjde o nic snadného, zejména když bezpečnostní opatření přijatá kvůli nákaze komplikují situaci i kolem dalších Velkých cen. Ohroženy jsou závody ve Vietnamu, Španělsku nebo Nizozemsku, kde zakázali sportovní akce s účastí nad 100 lidí.

K chaosu v Melbourne přispělo i několikahodinové zpoždění, se kterým formule zrušení závodu zveřejnila. Někteří piloti včetně čtyřnásobného mistra světa Sebastiana Vettela z Ferrari nebo Kimiho Räikkönena z Alfy Romeo přitom už mezitím odletěli z Austrálie domů.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články