Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Grand Prix Bahrajnu vyhrál Hamilton, Grosjean po těžké havárii unikl z plamenů

Už jistý šampion a rekordman formule 1 Lewis Hamilton potvrdil i při Velké ceně Bahrajnu, že ho vítězit neomrzelo. Druhý dojel Max Verstappen z Red Bullu a zdramatizoval boj o druhou příčku v konečném pořadí šampionátu. Štěstí v neštěstí měl Romain Grosjean, který havaroval po kolizi s jedním ze soupeřů krátce po startu a jeho monopost narazil do hrazení, rozpůlil se na dvě části a ta, v níž seděl francouzský pilot Haasu, vzplála. Závod byl hned poté přerušen a po dalším startu opět, když se zase obrátil koly vzhůru vůz Lanceho Strolla. 

Je nám líto, video expirovalo.
Grosjean měl v Bahrajnu vážnou nehodu

Hamilton si připsal jedenácté vítězství v sezoně a dorovnal si osobní maximum. Pokud by za týden opět v Bahrajnu vyhrál a poté ovládl i poslední závod sezony v Abú Zabí, vyrovnal by třinácti triumfy v jednom ročníku rekord, o nějž se Schumacher dělí se Sebastianem Vettelem z Ferrari.

Verstappen díky druhému místu a bonusovému bodu za nejrychlejší kolo využil zaváhání druhého jezdce průběžného pořadí Valtteriho Bottase, který obsadil až osmou příčku. Pilot Red Bullu dva závody před koncem sezony ztrácí na druhého jezdce Mercedesu 12 bodů.

Při prvním startu závodu havroval Grosjean ale po několika vteřinách se vynořil z plamenů, které už se snažili pořadatelé hasit. Došel sám do sanitky a první zprávy hovoří o tom, že hororovou scénu odnesl snad jen mírnými popáleninami nohou a rukou.

"Je v pořádku. Má lehké popáleniny na rukou a kotnících. Je při vědomí, v šoku a teď ho v nemocnici čekají všechny potřebné prohlídky," řekl v televizním rozhovoru šéf stáje Haas Günther Steiner. "Zachránili ho velmi rychle, traťoví komisaři odvedli skvělou práci," dodal.

Po řadě vyšetření vedení stáje potvrdilo, že čtyřiatřicetiletý Francouz vyvázl z havárie bez zlomenin. "Noc stráví v nemocnici, kde se mu postarají o popáleniny na hřbetech obou rukou," uvedli zástupci Haasu v prohlášení.

"Musím poděkovat záchranářům, kteří odvedli skvělou práci a dostali ho z ohně velmi rychle. Bylo to neuvěřitelné," prohlásil Steiner. "Bylo to obrovské překvapení, takovou nehodu a takový oheň jsem dvanáct let nezažil," řekl řidič lékařského vozu Alan van der Merwe.

"Romain se sám dostal ven, což je neuvěřitelné po takové nehodě. Jen to ukazuje, že všechna opatření, jako bezpečnostní pásy, bariéry nebo bezpečnostní rámy (halo) fungují tak, jak mají. Kdyby něco z toho tady nebylo, tak to dopadlo jinak," přidal Van der Merwe, kterému v průběhu televizního rozhovoru přišel Steiner poděkovat za Grosjeanovu záchranu.

Pořadatelé na okruhu v Sáchiru po nehodě kovová svodidla nahradili betonovou bariérou a po zhruba hodinu a půl dlouhé přestávce byl závod restartován. Vzápětí však vyjel na trať znovu safety car, protože Lance Stroll po kolizi s Kvjatem otočil vůz hlavou dolů. Také pilot Racing Pointu vyvázl bez zranění.

Velká cena Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sáchiru:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:34:01,829, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,254, 3. Albon (Thaj./Red Bull) -8,005, 4. Norris (Brit./McLaren) -11,337, 5. Sainz (Šp./McLaren) -11,787, 6. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -11,942, 7. Ricciardo (Austr./Renault) -19,368, 8. Bottas (Fin./Mercedes) -19,680, 9. Ocon (Fr./Renault) -22,803, 10. Leclerc (Mon./Ferrari) -1 kolo.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 15 ze 17 závodů): 1. Hamilton 332 b., 2. Bottas 201, 3. Verstappen 189, 4. Ricciardo 102, 5. Pérez (Mex./Racing Point) 100, 6. Leclerc 98.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 533, 2. Red Bull 274, 3. McLaren 171, 4. Racing Point 154, 5. Renault 144, 6. Ferrari 131, 7. Alpha Tauri 97, 8. Alfa Romeo 8, 9. Haas 3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články