Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

V Rakousku vládl formuli 1 opět Verstappen a v MS se vzdaluje Hamiltonovi

Formule jedna má opět jiného vítěze, než na jakého byla tahle VIP motoristická disciplína dlouho zvyklá. Grand Prix v Rakousku vyhrál nizozemský jezdec Max Verstappen, který zajel i nejrychlejší kolo okruhu. Zvýšil tak náskok v čele šampionátu před Lewisem Hamiltonem na 32 bodů. A právě jeho největší rival z Mercedesu kvůli poškození svého monopostu dojel až čtvrtý. Druhý dojel Hamiltonův týmový kolega Valtteri Bottas, třetí byl Lando Norris z McLarenu. 

Max Verstappen
zdroj: ČTK/AP autor: Christian Bruna

"Cítím se neuvěřitelně. Vůz byl neskutečně připravený, a ať už jsem jel na jakékoliv sadě pneumatik, cítil jsem se v něm krásně. Samotného mě udivilo, jak šlo vše bez komplikací. Změny, které jsme ale v posledních dvou týdnech udělali, zabraly. Vidět pak tolik fanoušků v oranžovém byla skvělá motivace," řekl v televizním rozhovoru Verstappen.

Třiadvacetiletý pilot Red Bullu Verstappen vyhrál třetí závod po sobě, druhý na trati ve Spielbergu za sebou a 15. v kariéře. Na domácím okruhu týmu udělal po dalším triumfu stylem start cíl výrazný krok k sesazení Hamiltona z mistrovského trůnu. Mistr světa bude mít šanci vrátit úder za dva týdny v domácí britské Grand Prix.

"Jsme na míle daleko od Red Bullu. Potřebujeme přiložit všechny ruce k dílu. Soupeř zanesl na svůj vůz řadu změn a my naopak neaplikovali ani jednu," posteskl si pro BBC Hamilton, jenž naposledy vyhrál před dvěma měsíci ve Španělsku. Red Bull, který naproti tomu slavil šestý triumf po sobě, navýšil vedení v Poháru konstruktérů před Mercedesem na 44 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
V Rakousku vyhrál opět Vertsappen

Druhé stupně vítězů zajel i třetí Norris a poosmé z devíti letošních závodů se umístil v první pětce. "Bylo to úžasné, i když jsem trochu zklamaný, že jsem v závěru ještě nestačil zaútočit na druhou příčku. Je ale krásné vidět, že můžeme už zase držet krok s Red Bullem a Mercedesem," doplnil Norris.

Úvod závodu před 132 tisíci fanoušky, mezi nimiž se před startem objevily na tribunách i odpálené světlice, výraznou změnu v pořadí nepřinesl. Vítěz kvalifikace Verstappen se udržel před Norrisem a třetí Sergio Pérez se dobře bránil před Hamiltonem. V průběhu prvního okruhu ale havaroval Esteban Ocon a na trať vyjel safety car.

Nizozemský pilot Red Bullu udržel vedení i po restartu, do trablů se ale za ním dostal jeho týmový kolega Pérez. Při útoku na druhého Norrise vyjel po tvrdém souboji mimo trať do štěrku a propadl se na desátou příčku. Na pilota McLarenu si později chtěl vyšlápnout i třetí Hamilton, ale na úspěšný manévr si musel počkat 20 kol, kdy již ztrácel na vedoucího Verstappena 10 sekund.

Pro Norrise následně bylo ještě hůř, neboť dostal za předchozí střet s Pérezem pětisekundový trest a propadl se na čtvrté místo. Bez penalizace ale později nezůstal ani Pérez. Dravý Mexičan, který slavil 200. start v F1, pokračoval v nebojácných střetech a tentokrát po dvou dalších soubojích s Charlesem Leclercem dostal postupně dvakrát stejný trest jako Norris. Zbytečný pětisekundový "double" inkasoval také Júki Cunoda, který dvakrát přejel čáru při vjetí do boxů.

Pořadí v čele se nezměnilo ani po výměně pneumatik a Verstappen v poklidu držel náskok na druhého Hamiltona. Ten ale začal hlásit 30 kol před koncem po předchozím nárazu na obrubník problémy s poškozením vozu a při rychlejší degradaci pneumatik ztrácel přilnavost. Z třetí příčky se proto na něj začal dotahovat Bottas a o deset kol později dostal Fin zelenou, aby na týmového kolegu zaútočil. Před Hamiltona se poté dostal i Norris a sedminásobný šampion zastavil pro druhou výměnu gum.

O dramatický závěr se nakonec postaral i Fernando Alonso, který dvě kola před koncem předjel na 10. příčce George Russella a nedopřál mu tak první bod v sezoně. V závěrečném okruhu se na chvost pole propadli po vzájemné kolizi Sebastian Vettel a Kimi Räikkönen.

Velká cena Rakouska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:23:54,543, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -17,973, 3. Norris (Brit./McLaren) -20,019, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -46,452, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -57,144, 6. Pérez (Mex./Red Bull) -57,915, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -1:00,395, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -1:01,195, 9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1:01,844, 10. Alonso (Šp./Alpine) -1 kolo.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 23 závodů): 1. Verstappen 182 b., 2. Hamilton 150, 3. Pérez 104, 4. Norris 101, 5. Bottas 92, 6. Leclerc 62.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 286, 2. Mercedes 242, 3. McLaren 141, 4. Ferrari 122, 5. AlphaTauri 48, 6. Aston Martin 44, 7. Alpine 32, 8. Alfa Romeo 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články