Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

V kvalifikaci na VC Belgie zvítězil Leclerc

Jezdec stáje Ferrari Charles Leclerc dokázal nejrychleji projet okruh v belgickém Spa. Současný pátý jezdec průběžného pořadí mistrovství v závěrečném kole předčil konkurenci o téměř osm desetin sekundy. Do čela startovního pole se seřadí favorité, neboť druhé místo uzmul Leclercův týmový kolega Sebastian Vettel, za nimi vyjede duo Mercedesu Lewis Hamilton a Valtteri Bottas.

Ilustrační foto
zdroj: ČTK/AP autor: Moy James

Leclerc si pro třetí pole position v sezoně dojel časem 1:42,519 a potvrdil nadvládu Ferrari, jehož vozy na okruhu ve Spa-Francorchamps obsadily první i druhé místo ve všech trénincích. Jednadvacetiletý pilot z Monaka si zajistil ideální pozici pro útok na první vítězství v kariéře.

"První sektor mi moc nevyšel, musel jsem jet pomalu, protože tam bylo hodně aut. Chvíli jsem se potom dostával do tempa, ale pak jsme ukázali sílu," řekl Leclerc. "V trénincích nám moc nešlo závodní tempo, takže na tom musíme zapracovat. Ale po dnešku si myslím, že to bude v pohodě," přidal.

Na druhé místo se díky zlepšení v posledním kole posunul Vettel. Čtyřnásobný mistr světa, který právě v Belgii před rokem zaznamenal poslední vítězství, za Leclercem zaostal o 748 tisícin. "O pole position jsem nemohl bojovat, protože jsem na trati zůstal ve frontě. Proto jsme zvědavý na závod, protože vůz by v něm měl být silnější," uvedl Vettel.

Třetí příčku obsadil Hamilton a potvrdil, že v Belgii se mu příliš nedaří. Na okruhu, kde už čtyřikrát nedokončil závod, což se mu nikde jinde nestalo, ve třetím tréninku havaroval a poškodil vůz. Mechanici Mercedesu ale monopost stihli opravit a lídr šampionátu na Leclerca ztratil 763 tisícin.

"Třetí část pro mě byla naprosto šílená. Ale zase vzhledem k tomu, že jsem zmeškal velkou část první i třetí kvalifikace, tak to není zase tak špatné," uvedl Hamilton. "Moji mechanici jsou skvělí a vždycky pracují na 110 procent. Proto jsem nechtěl zklamat a snažil jsem se je odměnit, dobrým časem," přidal.

Na čtvrtém místě skončil se ztrátou devíti desetin Valtteri Bottas z Mercedesu, pátý Max Verstappen z Red Bullu už byl pomalejší o více než sekundu. Nedělní závod ve Spa-Francorchamps, kterým šampionát po tradiční měsíční přestávce vstoupí do druhé poloviny, odstartuje v 15 hodin.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:42,519, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,748, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,763, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -0,896, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,171, 6. Ricciardo (Austr./Renault) -1,738, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,023, 8. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -2,038, 9. Pérez (Mex./Racing Point) -2,187, 10. Magnussen (Dán./Haas) -2,567.


Pozn.: Ricciardo a Hülkenberg na startu přijdou o pět míst za nepovolenou výměnu součástí motoru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články