Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

V deštivém Spielbergu ovládl kvalifikaci suverénní Hamilton před Verstappenem

Hustý déšť ani soupeři nezabránili obhájci titulu Lewisi Hamiltonovi, aby triumfoval v kvalifikaci na Velkou cenu Štýrska formule 1. Britský pilot vyhrál jednoznačně o více než sekundu před Maxem Verstappenem a Carlosem Sainzem. Na těžké podmínky doplatil Charles Leclerc a jen potvrdil trápení Ferrari. V kvalifikaci nepostoupil do třetí části, po dodatečné penalizaci odstartuje až ze 14. místa. 

Charles Leclerc se svým Ferrari na promočeném Spielbergu
zdroj: ČTK/AP autor: Joe Klamar

Sobotní program ve Spielbergu, který před týdnem hostil zahajovací Velkou cenu Rakouska a jako první okruh v historii přivítá dva závody v jedné sezoně, výrazně ovlivnil silný déšť. Už dopoledne byl předčasně ukončen závod formule 3 a poté byl zrušen i třetí trénink formule 1.

Kvalifikace začala s téměř hodinovým zpožděním a s mokrou tratí a velmi špatnou viditelností si nejlépe poradil Hamilton. V závěrečné části kvalifikace zaznamenal čas 1:19,273 a Verstappena porazil o 1,2 sekundy. Třetí Sainz zaostal za pilotem Mercedesu o 1,39 sekundy. 

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton vyhrál kvalifikaci ve Štýrsku

"Mám radost, protože to byl velmi náročný a nevyzpytatelný den," řekl Hamilton. "V jednu chvíli jsem si připadal jako na surfu a pořádně mě to vystrašilo, ale zvládl jsem to a podařilo se mi zajet krásné, čisté kolo," přidal. "Samozřejmě by bylo lepší, kdyby bylo sucho, ale nakonec jsem rád, že pršelo."

Podle šéfa stáje Mercedes Tota Wolffa byl Hamiltonův výkon výjimečný. "Nestává se často, abyste zažili něco, co není z tohoto světa," citovala ho agentura Reuters. "Když se podíváte na statistiky jeho kola, tak zjistíte, že držel auto na úplné hraně. Klouzal po vodě a neuvěřitelně kontroloval plyn," přidal Wolf.

Verstappen byl spokojen

"Ve třetí kvalifikaci zase hodně pršelo a nebylo to vůbec snadné," přidal Verstappen, kterého při posledním pokusu zpomalil jeden z vozů mířící do boxů. "Mohlo to být lepší, ale na Lewise by to asi stejně nestačilo. Ale když bude sucho, tak myslím, že máme slušnou šanci," dodal.

Sainz si pro životní třetí místo na startu dojel se ztrátou 1,4 sekundy. "Na třetím místě jsem poprvé a mám obrovskou radost. A je o to větší, že to byla jedna z nejnáročnějších kvalifikací, co pamatuji. V závodě bychom měli být trochu rychlejší, takže mám docela sebevědomí," uvedl pilot McLarenu.

Čtvrtou příčku obsadil Valtteri Bottas, který před týdnem ve Spielbergu ovládl kvalifikaci i úvodní závod sezony. Druhý jezdec mistrovského Mercedesu na Hamiltona ztratil 1,43 sekundy. Na pátém místě skončil Esteban Ocon z Renaultu před Landem Norrisem z McLarenu, který však po trestu z pátečních tréninků klesne na startu na devátou pozici.

Krize Ferrari pokračuje

Stejně jako před týdnem se v kvalifikaci nedařilo Ferrari, kterému v dešti nepomohly ani vylepšené vozy. Sebastian Vettel byl se ztrátou přes dvě sekundy desátý a Leclerc, jenž minulou neděli překvapil druhým místem, nepostoupil do závěrečné části kvalifikace. Po trestu za bránění Daniilu Kvjatovi z Alpha Tauri navíc na startu klesl na 14. místo.

Šéf stáje Ferrari Mattia Binotto neskrýval zklamání. "Časomíra nelže, tak to prostě je. Ve dvou částech kvalifikace, i když se každá jela za jiných podmínek, jsme nebyli konkurenceschopní. A to nejen v porovnání s týmy, které byly v posledních letech našimi největšími soupeři, ale i s těmi, které až do včerejška byly za námi," prohlásil.

Nedělní Velká cena Štýrska, která se do upraveného kalendáře dostala kvůli odložení úvodu sezony po pandemii koronaviru, začne v 15:10. Podle předpovědi by se mělo jet na suché trati.

Výsledky Kvalifikace na Velkou cenu Štýrska:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:19,273, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,216, 3. Sainz (Šp./McLaren) -1,398, 4. Bottas (Fin./Mercedes) -1,428, 5. Ocon (Fr./Renault) -1,649, 6. Norris (Brit./McLaren) -1,652, 7. Albon (Thaj./Red Bull) -1,738, 8. Gasly (Fr./Alpha Tauri) -1,755, 9. Ricciardo (Austr./Renault) -1,919, 10. Vettel (Něm./Ferrari) -2,378.

Pozn.: Norris kvůli trestu za ignorování žlutých vlajek při pátečním tréninku přijde na startu o tři místa.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články