Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Úvodní sprint F1 v Baku patřil Pérezovi

Premiérový sprint sezony F1 na okruhu v Baku vyhrál Sergio Pérez. Mexičan na městském okruhu nadělil Charlesi Leclercovi, který startoval z pole position, v cíli téměř dvě vteřiny. Třetí dojel Pérezův kolega a úřadující šampion Max Verstappen. Startovní pořadí pro hlavní závod se díky změně formátu víkendu nemění.

Je nám líto, video expirovalo.
Pérez byl ve sprintu v Baku nejrychlejší

Letošní úvodní sprint vozů formule 1 proběhl v novém formátu – oproti dřívějšku výsledek sobotního sprintu nijak neovlivňuje startovní pořadí v hlavním závodu. Od této změny si vedení šampionátu slibuje větší nasazení jezdců během sobotního programu. 

Již v úvodním kole došlo k několika kontaktům s bariérou a po kolizi Júki Cunody, při které přišel o zadní pneumatiku, na trať vyjel safety car. Japonský pilot sice v závodu pokračoval, nicméně bylo na první pohled patrné, že jeho monopost je značně poničen, a pilot AlphaTauri tak musel nakonec odstoupit. 

Úvodní kolo rovněž přineslo kontakt mezi George Russellem a Maxem Verstappenem, při kterém se britský jezdec dostal před úřadujícího šampiona na třetí pozici. Lídr pořadí při komunikaci se svým týmem nijak neskrýval svou frustraci, neboť jeho monopost při srážce přišel o část z boční části podlahy. Při restartu se však rodák z Hasseltu bez problémů dostal zpět na podiovou příčku za Charlese Leclerca.

"Nechápu, proč někdo musí v prvním kole takhle riskovat. Aby mi najel do bočnice a udělal mi v ní díru. Všichni jsme měli studené pneumatiky a je snadné probrzdit," zlobil se Verstappen. "Jeho vysvětlení, že se mu zablokovala kola, nebo ať se podívám na záběry z vozu, je fakt krásné. Nedává to smysl. Vybojovali jsme nakonec třetí místo a máme pěkné body, ale je to tak, jak to je," uvedl dvojnásobný mistr světa.

O vedení na městském okruhu se přetahoval Leclerc, který startoval z pole position, se Sergiem Pérezem. Pořadí obou jezdců, jimž městské okruhy svědčí, se změnilo v osmém kole, kdy se Mexičan s využitím DRS dostal okolo Leclerca na cílové rovince do vedení závodu. A rozhodně dokázal, že Red Bull během jarní přestávky neztratil oproti ostatním nic ze své rychlosti a navýšil své vedení před Ferrari. 

"Trochu se mi potvrdilo, co jsme si mysleli. Red Bull je v závodním tempu stále před námi. Nesmíme ale zapomenout, jak moc jsme zaostávali ještě dva závody zpět," řekl Leclerc. "Posunuli jsme se dopředu. Stále sice nejsme tam, kde chceme být, ale když už nemůžeme vyhrát, pokusíme se získat alespoň maximální počet bodů," dodal.

"Bylo to dobré. Tyhle závody jsou zrádné a je v nich na nás velký tlak. Chtěli jsme získat co největší počet bodů, ale také jsme věděli, že hlavní závod je až zítra," uvedl Pérez, jenž do nedělního závodu odstartuje jako třetí. "Není to ideální pozice, ale dám do toho vše a pokusím se vyhrát," doplnil.

Velká cena Ázerbájdžánu, závod mistrovství světa vozů formule 1:

Sprint: 1. Pérez (Mex./Red Bull) 33:17,667, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -4,463, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -5,065, 4. Russell (Brit./Mercedes) -8,532, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -10,388, 6. Alonso (Šp./Aston Martin) -11,663, 7. Hamilton (Brit./Mercedes) -16,503, 8. Stroll (Kan./Aston Martin) -18,417, 9. Albon (Thaj./Williams) -21,757, 10. Piastri (Austr./McLaren) -22,851.

Průběžné pořadí MS: 1. Verstappen 75 b., 2. Pérez 62, 3. Alonso 48, 4. Hamilton 40, 5. Sainz 24, 6. Russell 23, 7. Stroll 21, 8. Leclerc 13, 9. Norris (Brit./McLaren) 8, 10. Hülkenberg (Něm./Haas) 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články