Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Úsporná opatření ve F1 udrží atraktivitu soutěže, míní FIA

Austin (USA) - Mezinárodní automobilová federace FIA se chce zasadit o snížení nákladů ve formuli 1. Jen tak lze podle ní udržet atraktivitu královské automobilové třídy. Vyplývá to z prohlášení, kterým FIA zareagovala na situaci před víkendovou Velkou cenou USA, do níž z finančních důvodů nezasáhnou stáje Caterham a Marussia. Na startu tak bude jenom 18 vozů, což je nejméně od Velké ceny Monaka v roce 2005, kdy byla stáj BAR vyloučena ze dvou závodů kvůli porušení pravidel.

Formule 1
zdroj: Isifa/EPA

"Potvrdil se názor FIA, jež delší dobu požaduje opatření vedoucí ke snížení nákladů, aby tím bylo zajištěno přežití účastníků a atraktivita pro potenciální nováčky," uvedla FIA. Pracovat na tom bude s organizací FOM (Formula One Management), promotérem Berniem Ecclestonem a dalšími podílníky.

Konkrétní opatření nezazněla, nabízí se ale zavedení rozpočtového stropu, které již v minulosti FIA požadovala. O snížení výdajů se ve Formuli 1 hovoří dlouho a byla učiněna řada úsporných opatření, dosud se však jednotlivé týmy nebyly schopny dohodnout právě na rozpočtovém stropu. "Není to v zájmu zejména velkých a bohatých stájí, jako je Red Bull či Ferrari," napsala agentura SID.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články