Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Tým F1 Haas končí spolupráci s ruským pilotem Mazepinem i sponzorem

Stáj formule 1 Haas ukončila kvůli útoku na Ukrajinu smlouvu s ruským pilotem Nikitou Mazepinem a hlavním sponzorem společností Uralkali. "Rozhodli jsme se s okamžitou platností ukončit partnerství s Uralkali i smlouvu s Nikitou Mazepinem. Stejně jako zbytek formule 1 jsme šokováni a zarmouceni invazí na Ukrajinu a přejeme si rychlý a mírový konec konfliktu," uvedl tým.

Nikita Mazepin
zdroj: ČTK/AP

Mazepin přišel do amerického týmu loni, stejně jako společnost Uralkali, kterou vlastní jeho otec. V minulém ročníku třiadvacetiletý pilot za Haas jezdil po boku Micka Schumachera a jeho nejlepším výsledkem bylo 14. místo.

Nejisté místo měl Mazepin od chvíle, kdy Mezinárodní automobilová federace (FIA) sáhla k sankcím vůči Rusku a Bělorusku. Jezdcům sice jako jiné sportovní organizace startovat nezakázala, ale učinila tak například Velká Británie, kde by proto ruský pilot nemohl závodit.

"Jsem velmi zklamaný, že mi zrušili smlouvu," sdělil Mazepin. "Chápu všechny komplikace i rozhodnutí FIA. Ale přistoupil jsem na všechny podmínky, abych mohl v týmu pokračovat, ale nikdo na to nebral ohled," uvedl.

"Působení ve formuli jsem si užil a doufám, že se v ní v lepších časech zase potkáme. Víc se k celé záležitosti ještě vyjádřím v nadcházejících dnech," přidal ruský pilot.

Haas zatím neoznámil, kdo v nadcházející sezoně, která odstartuje 20. března v Bahrajnu, Mazepina nahradí. Podle dřívějšího prohlášení šéfa stáje Günthera Steinera by měl volné místo zaujmout Pietro Fittipaldi.

Vnuk dvojnásobného mistra světa Brazilce Emersona Fittipaldiho už si formuli 1 v barvách Haasu vyzkoušel v roce 2020. V posledních dvou závodech tehdy nahradil Romaina Grosjeana, který se zranil při hrozivé nehodě v Sáchiru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články