Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Triumfům Ferrari v kvalifikacích vystavil stopku Verstappen. V Mexiku vybojoval pole position

Do Velké ceny Mexika formule 1 odstartuje z prvního místa Max Verstappen z Red Bullu. Vítěz posledních dvou závodů na Autódromo Hermános Rodríguez ukončil kvalifikační neporazitelnost Ferrari, jehož jezdci Charles Leclerc a Sebastian Vettel se seřadili na druhém a třetím místě.

Max Verstappen v kvalifikaci na Velkou cenu Mexika
zdroj: ČČTK/ZUMA autor: Hoch Zwei

Čtvrtou příčku obsadil Lewis Hamilton, jenž si může v neděli zajistit šestý titul mistra světa. Potřebuje k tomu získat o 14 bodů víc než jeho týmový kolega Valtteri Bottas. Druhý pilot Mercedesu sice obsadil šesté místo, ale v poslední zatáčce havaroval. Z ošklivě vypadající nehody vyvázl Fin bez zranění, ale kvůli poškození vozu by se mohl startovním polem ještě propadnout.

Verstappen si pro druhou pole position v sezoně dojel rekordním časem 1:14,758 a ukončil nadvládu Ferrari, které ovládlo předchozích pět kvalifikací. Přispěla k tomu i Bottasova nehoda, protože oba jezdci Ferrari kvůli ní přišli o šanci vylepšit úvodní časy ze závěrečné části kvalifikace.

Navíc je podle některých informací možné, že Verstappen dosáhl nejrychlejšího času pod žlutými vlajkami, které signalizovaly Bottasovu nehodu. Pokud by se to potvrdilo, pilot Red Bullu by přišel o nejlepší čas a ještě by byl potrestán poklesem ve startovním pořadí. Za normálních okolností by na první místo stačil i Verstappenův úvodní výkon z třetí části kvalifikace.

"Jestli to kolo chtějí smazat, tak ať ho smažou," prohlásil Verstappen. "Žádné vlajky ještě signalizovány nebyly, takže Max stejně jako Lewis (Hamilton) kolo normálně dokončil," přidal v rozhovoru pro stanici Sky Sports šéf stáje Red Bull Christian Horner.

Leclerc nakonec za Verstappenem zaostal o necelé tři desetiny, Vettel byl o další desetinu pomalejší. Hamilton ztratil půl sekundy, zatímco pátý Alexander Albon z Red Bullu a šestý Bottas za vítězem zaostali o šest desetin. Nedělní závod odstartuje ve 20:10 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:14,758, 2. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,266, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,412, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,504, 5. Albon (Thaj./Red Bull) -0,578, 6. Bottas (Fin./Mercedes) -0,580, 7. Sainz (Šp./McLaren) -1,256, 8. Norris (Brit./McLaren) -1,564, 9. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1,711, 10. Gasly (Fr./Toro Rosso) -1,828.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články