Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Technika bude mít vždy navrch, říká Vettel a apeluje na vedení seriálu

Posouvání technologické hranice, nebo zprostředkování sportovní show pro fanoušky? Podle Sebastiana Vettela je tato otázka v současnosti zásadní. Německý pilot si myslí, že by formule 1 měla omezit vliv moderních technologií a upřednostnit umění jezdců. Čtyřnásobný mistr světa a jezdec stáje Ferrari je přesvědčený, že by to šampionátu prospělo.

Sebastian Vettel
zdroj: DPA autor: FrankHoermann/SVEN SIMON

"Stáje a vedení formule se musí rozhodnout, jestli chtějí posouvat technologické hranice, nebo fanouškům nabízet sportovní show," prohlásil Vettel. "Společně to fungovat nemůže, protože technika bude mít vždy navrch a zastíní jezdce," dodal.

"Kdybychom se vrátili k hlasitějším motorům a zjednodušili technickou stránku formule, přineslo by to menší náklady a také lepší podívanou pro fanoušky," přidal Vettel. "Samozřejmě i teď hraje umění pilotů rozhodující roli, ale někdy to může vypadat, že by to za nás mohli klidně odřídit lidé z boxové zdi," konstatoval.

Je nám líto, video expirovalo.
Verstappen v tréninku na VC Německa překonal rekord Schumachera

Jisté omezení by mohly přinést změny, jež by nový promotér seriálu zavedl po roce 2020, kdy skončí stávající kolektivní smlouva se stájemi. Společnost Liberty Media by totiž ráda vyrovnala startovní pole, protože momentálně mohou bojovat o titul jen Mercedes a Ferrari.

Proto má v úmyslu zavést levnější a spolehlivější motory dostupné pro všechny stáje a další novinkou by měl být i rozpočtový strop ve výši 150 milionů dolarů bez platů pilotů. Proti tomu se už však ohradila řada týmů v čele s Mercedesem a Ferrari, které dokonce pohrozilo odchodem ze seriálu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články