Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Stáj formule 1 Marussia ukončila činnost, Caterham zkouší sbírku

Londýn - Tým formule 1 Marussia, jenž se potýkal s finančními problémy, ukončil činnost. Stáj, která koncem října vstoupila do insolvenčního řízení, rozpustil její správce. Další pokus o záchranu naopak udělali zástupci týmu Caterham, který je ve stejné situaci. Insolvenční správce vyhlásil veřejnou sbírku, díky níž by rád do příštího pátku od fanoušků vybral 2,35 milionu liber.

Jules Bianchi
zdroj: ČTK/AP autor: Shuji Kajiyama

Administrátor Geoff Rowley ze společnosti FRO uvedl, že se ekonomicky zdecimovaný tým pokusil zajistit pro budoucnost. "Bohužel jsme nedosáhli žádného řešení, které by umožňovalo fungování na současné úrovni," uvedl. Bez práce tak zůstalo zhruba 200 zaměstnanců na základně Marussii v anglickém Oxfordshire. "Naším okamžitým úkolem bude pomoci lidem, kteří ztratili práci, a poskytnout jim nezbytnou podporu," řekl Rowley.

Insolvenční správce převzal nad týmem kontrolu poté, co jeho hlavní akcionář Andrej Čeglakov nebyl schopen nadále poskytovat finance na jeho fungování. Marussia tak přechodem do administrace následovala jinou problémovou stáj F1 Caterham. Oba týmy se už nezúčastnily o víkendu Velké ceny USA v Austinu. Caterham není ani nyní v Brazílii, start ve finále sezony v Abú Zabí nicméně ještě nevzdal

Administrátor Caterhamu Finbarr O'Connell vyhlásil pokus získat potřebné finance prostřednictvím crowdfundingu. Fanoušci mohou přispět částkou od jedné libry, kdo věnuje 1 000 liber, bude mít své jméno na monopostu, který 23. listopadu vyjede do Velké ceny v Abú Zabí. V nabídce jsou i části výstroje pilotů, díly monopostu či VIP balíček na finálový podnik za 45 tisíc liber. Do 17. hodiny se na účtu sešlo více než 105 tisíc liber. Pokud se nepodaří vybrat celou částku, peníze se fanouškům vrátí.

Marussia vyhlásila insolvenci tři týdny poté, co se její pilot Jules Bianchi vážně zranil při nehodě ve Suzuce. Francouzský jezdec je stále v nemocnici v Japonsku v kritickém, ale stabilizovaném stavu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články