Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Pohár žen FAČR 2023/2024

Senzační přestup ve formuli 1 je potvrzený, Hamilton bude od roku 2025 jezdit za Ferrari

Ve světě motorsportu to je událost první kategorie. Ve formuli 1 byl uzavřen senzační přestup, sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton po nadcházející sezoně odejde z Mercedesu do Ferrari, kde se dohodl na víceletém kontraktu. Velký přestup potvrdili zástupci obou stájí. Podle vyjádření Mercedesu aktivoval devětatřicetiletý Hamilton výstupní klauzuli, která mu umožní na konci letošní sezony odejít. Přestup zvedl i cenu akcií italské stáje.

Je nám líto, video expirovalo.
Lewis Hamilton bude od roku 2025 jezdit v barvách Ferrari

Loni Hamilton prodloužil v týmu smlouvu do roku 2025. "Věděli jsme, že toto partnerství samozřejmě jednou skončí, a ten den teď přišel," řekl v oficiálním prohlášení šéf Mercedesu Toto Wolff.

Ferrari, o jehož zájmu o Hamiltonovy služby se mluvilo už delší dobu, následně na sociální síti X oznámilo jeho příchod. Britský pilot se v italské stáji dohodl na víceletém kontraktu.

"Prožil jsem jedenáct fantastických let s tímto týmem a jsem velmi hrdý na to, čeho jsme společně dosáhli," uvedl Hamilton v prohlášení Mercedesu. Rozhodnutí odejít označil za jedno z nejtěžších, jaké kdy musel udělat. "Ale nazrál čas, abych udělal tento krok, a těším se na novou výzvu," dodal.

Rodák ze Stevenage dosud zůstával věrný Mercedesu, v němž působí od roku 2013 a získal s ním šest titulů. Poprvé se stal mistrem světa v roce 2008 v McLarenu.

Od Hamiltonovy porážky v posledním kole finále sezony 2021 v Abú Dhabí kralují ve formuli 1 Max Verstappen a tým Red Bull. Dříve dominantní Mercedes je nyní jen v jeho stínu a Hamilton už dvě sezony nepoznal radost z vítězství ve Velké ceně, jímž by rozšířil svou rekordní sbírku 103 prvenství.

Hamilton tak ve Ferarri nejspíš vytvoří jezdeckou dvojici s Monačanem Charlesem Leclercem, jenž minulý týden prodloužil v Maranellu kontrakt. V současnosti je druhým pilotem italského týmu Španěl Carlos Sainz.

Potvrzený přestup sedminásobného mistra světa F1 vyhnal hodnotu akcií Ferrari na rekordní maximum. Po oznámení, že britský pilot po této sezoně opustí Mercedes a bude od roku 2025 závodit za stáj z Maranella, vzrostly ceny akcií italské automobilky do čtvrtečního uzavření obchodování na newyorské burze na 389,45 dolaru. Středeční hodnotu překonaly o 12 procent.

Zdroj
ČTK, Autosport, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články