Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Šéf Alpinu se o konci Alonsa dozvěděl až z tiskové zprávy. Stáji se nepovedlo oznámení náhrady

Hodně živo je v posledních hodinách ve stáji formule 1 Alpine. V jejím kokpitu už v příští sezoně nebude pokračovat Fernando Alonso, jenž podepsal víceletou smlouvu s Astonem Martin. Šéf francouzského týmu Otmar Szafnauer z toho ale byl zaskočený, jelikož se informaci o konci zkušeného Španěla dozvěděl až z tiskové zprávy konkurenční stáje. Alpine následně oznámil, že náhradou se stane australský talent Oscar Piastri, jenže ten informaci dementoval.

Mechanik týmu Alpine
zdroj: REUTERS autor: Attila Kisbenedek

Dvojnásobný mistr světa Alonso se do Aston Martinu přesune po sezoně. Jednačtyřicetiletý Španěl ve stáji nahradí čtyřnásobného šampiona Sebastiana Vettela, který po tomto ročníku ukončí kariéru.

"Když jste v paddocku, tak se k vám dostane spousta spekulací. A zaslechl jsem, že Aston Martin má zájem. Ale většinou se o takových věcech chvíli jedná, jenže já se o odchodu dozvěděl rovnou z tiskové zprávy," řekl Szafnauer.

"Byl jsem trochu zaskočený, protože když jsem se ptal Fernanda, tak říkal, že nic nepodepsal," přidal Szafnauer s tím, že Alpine se snažil desátého jezdce průběžného pořadí letošního šampionátu udržet.

"Nabídli jsme mu roční smlouvu s opcí. Říkal jsem mu: Hele, když v příští sezoně budeš mít stejnou výkonnost, tak si tě samozřejmě necháme. A takhle to mohlo pokračovat i dál. Ale asi chtěl mít dlouhodobou jistotu bez ohledu na výkon," dodal Szafnauer.

Alonsova nástupce představil Alpine okamžitě. Měl se jím stát současný rezervní jezdec týmu, jednadvacetiletý Piastri. V oficiální tiskové zprávě Alpine ale hned od začátku chyběl netypicky komentář samotného jezdce, jenž se místo toho o několik hodin později vyjádřil na sociálních sítích.

"Zaznamenal jsem, že Alpine F1 bez mého souhlasu zveřejnil pozdě odpoledne tiskové prohlášení, že za něj budu příští rok jezdit. To není pravda a kontrakt s Alpine na rok 2023 podepsaný nemám. Příští rok za Alpine jezdit nebudu," uvedl Piastri, jenž je od ledna roku 2020 členem týmové akademie.

Podle médií se jeden z největších talentů v motorsportu poohlíží po lukrativnějším angažmá, než nabízí Alpine. Australan v roce 2020 vyhrál seriál formule 3 a hned rok nato také formule 2, což se v minulosti povedlo jen pěti jezdcům v čele se sedminásobným mistrem světa Lewisem Hamiltonem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články