Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Sedmý závod a opět jiný vítěz. V Kanadě vyhrál Hamilton

Montreal - Velkou cenu Kanady formule 1 vyhrál Brit Lewis Hamilton z McLarenu a potvrdil mimořádnou vyrovnanost letošního šampionátu. V sedmi dosavadních závodech zvítězilo sedm různých jezdců. Za Hamiltonem dnes v Montrealu dojeli Francouz Romain Grosjean a Mexičan Sergio Pérez. Hamilton si připsal už třetí triumf v kanadské Grand Prix, kde v roce 2007 vybojoval své premiérové vítězství ve formuli 1. Po třech méně vydařených závodech se mistr světa z roku 2008 vrátil na stupně vítězů a posunul se do čela průběžného pořadí seriálu.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Luca Bruno

O vedení připravil Španěla Fernanda Alonsa z Ferrari, který se v závěru závodu propadl z medailových pozic na páté místo. Třetí je v celkové klasifikaci úřadující dvojnásobný šampion Němec Sebastian Vettel, který vyhrál sobotní kvalifikaci, ale v závodu mu nevyšla taktika. Po startu se sice držel v čele, ale po první zastávce v boxech ho předstihl Hamilton. Britský pilot přišel o vedení až v padesátém ze 70 kol, kdy zajel měnit pneumatiky a vrátil se na trať za Alonsem a Vettelem.

S novým obutím se rychle posouval dopředu a v 64. okruhu byl opět první, když s přispěním systému DRS (pohyblivého zadního křídla) vystřídal v čele Alonsa. "Užil jsem si každou minutu závodu a jsem za to vítězství strašně vděčný. Nepochyboval jsem, že mám šanci. Říkal jsem si, že (Vettel a Alonso) se propadají. Myslel jsem si, že pojedou na jednu zastávku v boxech, tak jsem se snažil na to šlapat," citovala BBC Hamiltona. Pořadí MS vede o dva body před Alonsem. Vettel, který skončil čtvrtý, má o další bod méně.

Alonso sice odjel závod s jednou zastávkou, ale v závěru na sjetých pneumatikách výrazně ztrácel. Vettel kvůli opotřebovaným gumám musel šest kol před cílem podruhé přezouvat, čímž ztratil naději na pódium. Hamilton získal osmnácté vítězství v kariéře s náskokem dvě a půl sekundy před Grosjeanem z Lotusu, který po startu ze sedmého místa zaznamenal největší úspěch v kariéře. Na stupních vítězů stál dosud jen letos v Bahrajnu, kde byl třetí. Pérez si dojel pro třetí místo dokonce z patnácté příčky na startu a navázal na druhou pozici, kterou obsadil v březnu v Malajsii.

"Když startujete z patnáctého místa, tak nečekáte, že dojedete na stupních vítězů. Začal jsem agresivně a povedlo se mi předjet pár aut při obtížných manévrech. Neměl jsem tak sjeté pneumatiky, takže jsem se pořád posouval dopředu. Po včerejší bídě, kdy jsme měli velké problémy s brzdami, je to pro náš tým skvělé," liboval si mexický pilot stáje Sauber. Překvapení neskrýval ani Grosjean. "Ani jsem nevěděl, že jedu třetí. Najednou, jsem předjel Alonsa, který zpomaloval, a byl jsem druhý. Byl to blázinec. Je to fantazie," uvedl. Dalším závodem bude za dva týdny Velká cena Evropy ve Valencii.

Velká cena Kanady, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Montrealu:

1. Hamilton (Brit/McLaren) 1:32:29,586 (průměrná rychlost 198,027 km/h), 2. Grosjean (Fr./Lotus) -2,513, 3. Pérez (Mex./Sauber) -5,260, 4. Vettel (Něm./Red Bull) -7,295, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -13,411, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) -13,842, 7. Webber (Austr./Red Bull) -15,085, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) -15,567, 9. Kobajaši (Jap./Sauber) -24,432, 10. Massa (Braz./Ferrari) -25,272.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 20 závodů):

1. Hamilton 88, 2. Alonso 86, 3. Vettel 85, 4. Webber 79, 5. Rosberg 67, 6. Räikkönen 55, 7. Grosjean 53, 8. Button (Brit./McLaren) 45, 9. Pérez 37, 10. Maldonado (Ven./Williams) 29. Pohár konstrukérů: 1. Red Bull 164, 2. McLaren 133, 3. Lotus 108, 4. Ferrari 97, 5. Mercedes 69, 6. Sauber 58, 7. Williams 44, 8. Force India 28, 9. Toro Rosso 6.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články