Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Schumacher v roce 1997 jako precedens pro boj o titul. FIA by měla oznámit možné tresty, řekl Hill

O novém šampionovi formule 1 rozhodne až poslední závod v Abú Dhabí, jelikož jak Max Verstappen, tak i Lewis Hamilton mají stejně bodů. Pro Nizozemce však hraje fakt, že má více vítězství, a v momentu, kdy by oba závodníci nedojeli, slavil by on. Na základě tohoto faktoru i dění během Velké ceny Saúdské Arábie bývalý mistr světa F1 Damon Hill apeluje na Mezinárodní automobilovou federaci (FIA), aby zajistila férový boj o titul a jasně nastavila potenciální tresty.

Je nám líto, video expirovalo.
F1 v Saúdské Arábii vyhrál Hamilton

Obhájce titulu Hamilton z Mercedesu vyhrál nedělní Velkou cenu Saúdské Arábie a v čele průběžného pořadí se na Verstappena bodově dotáhnul. Jezdec Red Bullu má však navrch díky většímu počtu vítězství, kterých má devět.

Sedminásobný mistr světa vyhrál osm závodů a pokud by on ani Verstappen v neděli v Abú Dhabí nedojeli, titul by získal nizozemský jezdec. Mezi Verstappenem a Hamiltonem navíc v posledních závodech došlo k několika soubojům na hranici kolize.

"Máme tady precedens z roku 1997, kdy Michael Schumacher přišel o body," připomněl Hill pro Sky Sports incident z posledního závodu sezonu v Jerezu, před kterým pilot Ferrari a sedminásobný šampion vedl o jeden bod před Jacquesem Villeneuvem z Williamsu.

Při závodě mezi nimi došlo ke kolizi, za jejíž zavinění byl legendární Němec z Ferari potrestán odebráním všech bodů. Zatímco Schumacher po nehodě odstoupil, Villeneuvem i s poškozeným vozem dojel třetí a získal titul.

"Jestli hrozí podobná situace, FIA by měla dát stájím i jezdcům jasně najevo, co udělá. Seberou jim body? Prostě jaký bude trest," přidal jednašedesátiletý Hill, který v roce 1994 zažil se Schumacherem podobnou situaci.

Před posledním závodem na něj Hill ztrácel jediný bod, ale po vzájemné havárii získal titul pro Benetton Schumacher. Kolize tehdy byla vedením šampionátu vyhodnocena jako závodní incident a nikdo potrestán nebyl.

Hill sice neprohlásil, že by se Verstappen snížil k vyřazení rivala, připustil však, že jezdí podobně nemilosrdně jako Schumacher. "Někteří piloti jezdí bez kompromisů. A myslím, že Max je jeden z nich," řekl mistr světa z roku 1996.

"Max je skvělý pilot, dobře se na něj dívá a jezdí na absolutní hraně. Lewis se s tím musí vypořádat. Nemyslím si, že by z něj měl strach, ale moc dobře ví, že si na něj musí dát pozor. A oprávněně," prohlásil Hill.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články