Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Šampion Verstappen chce být opět doma pánem. Proti jsou Piastri, Russell i Hamilton

Čtyři týdny čekali piloti formule 1 na další velkou cenu a obhájce titulu, který už přes dva měsíce nezvítězil, bude chtít opět ukázat svaly. Max Verstappen se má obrovskou motivaci hlavně proto, že se jede Velká cena Nizozemska, jejíž tři předchozí ročníky ve své zemi vyhrál. A kromě toho půjde o jeho dvoustý start v prestižní soutěži.

Max Verstappen
zdroj: REUTERS autor: Marco Bello

Trojnásobný mistr světa a obhájce titulu Verstappen zvítězil naposledy v červnové Velké ceně Španělska. Před letní přestávkou dojel v Belgii pátý a na čtvrtou příčku se posunul až po diskvalifikaci původně vítězného George Russella z Mercedesu.

Přestože Verstappen vede MS před druhým Landem Norrisem z McLarenu o 78 bodů, na trati už není tak dominantní jako v minulých letech. Do konce sezony zbývá ještě deset podniků.

Před svými krajany má však Verstappen výbornou bilanci. Od chvíle, kdy se závody do Zandvoortu v roce 2021 vrátily, získal zde pokaždé pole position a vždy si dojel pro vítězství. V šestadvaceti letech pokoří jako nejmladší jezdec v historii hranici 200 startů ve F1.

"Je tu vždycky fantastická atmosféra. Fanoušci jsou neuvěřitelní. A hlavně pro mě je tohle speciální závod," řekl Verstappen. "Už se těším a věřím, že budeme schopní bojovat o vítězství," dodal rodák z Hasseltu.

Jeho tým Red Bull bude hájit vedení v Poháru konstruktérů. Především kvůli slabším výkonům druhého jezdce Sergia Péreze vede v týmové soutěži "jen" o 42 bodů před McLarenem. V něm se před letní pauzou blýskl hlavně Australan Oscar Piastri, který byl z posledních čtyř závodů třikrát na stupních vítězů. "Myslím, že máme jeden z nejrychlejších vozů, ale je to velmi těsné. Pokud jsme nyní nejrychlejší, tak ne zase o moc," uvedl Piastri.

Na dobrou formu z posledního závodu chtějí navázat i jezdci Mercedesu. Poté, co byl Russell v Belgii diskvalifikován za příliš lehký vůz, připadl triumf jeho týmovému kolegovi Lewisi Hamiltonovi. Devětatřicetiletý Brit vybojoval v posledních třech závodech nejvíce bodů ze všech (65), na vedoucího Verstappena ale ztrácí z šesté příčky 127 bodů.

"Víme, že máme co dohánět. Ještě nejsme schopní bojovat v každém závodě o vítězství, ale udělali jsme velký posun. Budeme dál tvrdě pracovat, abychom eliminovali všechny slabé stránky. Pokud to zvládneme, zmenšíme zase mezeru, která je mezi námi a dalšími týmy v šampionátu," řekl šéf Mercedesu Toto Wolff.

První závod ve funkci šéfa týmu Alpine čeká Olivera Oakse, který nahradil během letní přestávky Bruna Famina.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články