Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Šampion, ikona, hrdina, legenda… Svět vzpomíná na neopakovatelného Laudu

Po drtivých pádech dokázal mnohokrát vstát, aby opět zazářil. Nevzdával se. Nikimu Laudovi, který v pondělí zemřel, se v životě stavělo do cesty nadmíru překážek, vždy se s nimi ale dokázal neobvykle dobře vypořádat. Legendy nejen motoristického sportu mu vzdávají hold. Hrdina, bojovník, legenda – to jsou nejčastější slova, která nyní zmiňují na adresu trojnásobného mistra světa osobnosti sportovního i společenského života.

Niki Lauda za starých dobrých časů formule 1
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Niki byl šampion, ikona, rakouský národní poklad. Byl jedním z mých blízkých přátel. Tenhle štědrý průkopník a hrdina mi bude chybět," prohlásil Laudův krajan, americký herec a politik Arnold Schwarzenegger.

Nezlomná vůle

Tolikrát zmiňovaná situace z léta 1976, když nejprve 1. srpna jen se štěstím vyvázl z hrůzostrašné havárie na Nürburgringu, aby se již o šest týdnů později v Monze opět posadil za volant monopostu. Nezapomenutelný moment.

"Opustil nás velký a oslnivý muž, idol a ambiciózní bojovník, který se nikdy nevzdal. Niki Lauda formoval naše vnímání závodění a formule 1 jako nikdo jiný," uvedl rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

Je nám líto, video expirovalo.
Události: Zemřela legenda nejen Formule 1 Niki Lauda

Obrovská vášeň

Jako dvaadvacetiletý si Lauda z bankovního úvěru sám zaplatil roční angažmá ve formuli 1 v týmu March. Už v roce 1975 se poprvé stal mistrem světa, podruhé o dva roky později. Třetí titul přidal v barvách McLarenu v roce 1984.

"Dokázal se vrátit na tratě pár týdnů poté, co měl vážnou nehodu. Je to inspirace pro všechny, jak se snažit překonat všechny možné překážky, když se člověk snaží dosáhnout svého cíle nebo snu. Stejně jako v dnešní době Alex Zanardi," připomněl Tomáš Enge, jediný Čech, který se představil v závodech F1, s odkazem na čtyřnásobného paralympijského jezdce, který se také dokázal vrátit ke špičkovému sportu po vážné nehodě.

Bojovník za všech podmínek

V letech 1997 a 2005 se Lauda podrobil transplantaci ledvin, po vleklé chřipce loni v létě musel absolvovat také transplantaci plic. Poté se mu vážně zhoršilo zdraví, ale nevzdával se.

"Díky za všechno, cos mě naučil. Bylo toho hodně. Tvoje nadšení, odhodlání, to, že ses nikdy nevzdával, víra, že v životě dostaneš druhou šanci, i tvá trpělivost s námi mladými," řekl bývalý německý jezdec Mercedesu a mistr světa Nico Rosberg.

Snílek, který své sny uměl zhmotnit

Kromě závodění se věnoval i letecké dopravě jako majitel společností Lauda Air, Niki či Laudamotion, jejichž letadla občas sám pilotoval. "Byl nejen ohromnou inspirací díky největšímu comebacku v historii sportu, ale také výjimečnou osobností," vzdal hold Laudovi bývalý nizozemský jezdec Caterhamu Giedo van der Garde.

Prostě Lauda

"Niki patří mezi největší legendy formule 1. Společně s Michaelem Schumacherem, Ayrtonem Sennou nebo Jamesem Huntem. I když závodili v rozdílných letech," shrnul jasně a jednoznačně delegát Mezinárodní automobilové federace na závodech F1 Radovan Novák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články