Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sainz v Singapuru precizní jízdou ukončil vítěznou šňůru Red Bullu

Dramatický průběh až do posledního momentu. Velkou cenu vozů F1 v Singapuru ovládl Carlos Sainz s Ferrari, o vítězství ovšem musel bojovat do posledních metrů. Druhý za Španělem dojel Lando Norris před Lewisem Hamiltonem. Max Verstappen, který po nepovedené kvalifikaci startoval jedenáctý, závod dokončil na pátém místě. Red Bull tak přišel o vítěznou šňůru a poprvé v letošní sezoně stáj nevystoupala na nejvyšší příčku. 

Je nám líto, video expirovalo.
GP Singapuru formule 1 vyhrál Sainz

Velmi krátký průběh měla VC pro Júkiho Cunodu. Japonský pilot po kontaktu se Sergiem Pérezem nedokončil ani úvodní kolo závodu a musel odstoupit.

Hlavní změnu pořadí znamenala až chyba Logana Sargeanta v jednadvacátém kole. Američan přišel po kontaktu s bariérou o přední křídlo a na trať vyjel safety car, čehož většina startovního pole využila k výměně pneumatik. 

Ze situace zdánlivě nejvíce vytěžila stáj Red Bull a především Max Verstappen, který startoval po nevydařené kvalifikaci až z jedenácté pozice a s odlišnou strategií oproti zbytku pole, díky čemuž mohl prvotní zastávku vynechat a vyšvihl se díky tomu na druhou pozici za vedoucího Sainze. Sergio Pérez situaci řešil obdobně jako jeho týmový kolega, posunul se na páté místo. 

V následujících kolech se však ukázala odvrácená strana rozhodnutí Red Bullu. Jezdci na novějších pneumatikách totiž měli mnohem větší přilnavost a bez větších problémů se před monoposty vedoucího týmu celkového pořadí dostávali – a to navzdory tomu, že na městském okruhu v Singapuru je prakticky nemožné předjíždět. Verstappen nakonec závod dokončil na pátém místě.

"Věděl jsem, že ten den jednou přijde, takže jsem s tím úplně v pohodě," uvedl Verstappen. "Abyste vyhráli, musí být vše perfektní. Všichni stále říkají: Podívejte, jak dominují a jak je to snadné. Jenže to není snadné. Tento víkend jsme neudělali pár věcí dobře. V takový moment ztrácíte a nevyhrajete," podotkl Verstappen.

Drama až do konce

K dalšímu přerušení došlo až v čtyřiačtyřicátém kole, ve kterém kvůli technickým problémům odstoupil Estéban Ocon. Virtuálního safety caru využili k další výměně pneumatik oba piloti Mercedesu. Díky tomu se na druhou pozici dostal Lando Norris v McLarenu, který doháněl Carlose Sainze a bojoval o premiérovou výhru v F1. 

Za vedoucí dvojicí o třetí místo sváděli boj George Russell s Charlesem Leclercem a Lewisem Hamiltonem. Oba mercedesy se před Monačana osm kol před koncem VC dostali a stále tak měli šanci bojovat o vítězství.

A drama pokračovalo až do samotného konce. V posledních třech kolech byly čtyři vozy v boji o prvenství. Souboj o druhé místo mezi Georgem Russellem a Lando Norrisem nakonec nejvíce pomohl vedoucímu Carlosu Sainzovi. Tragický závěr měl nakonec závod pro George Russella, který v závěru posledního kola po chybě skončil v bariéře a závod pro něho skončil. Po precizním závěru se tak z vítězství radoval Carlos Sainz před Landem Norrisem a Lewisem Hamiltonem.

První letošní výhra Ferrari

"Je to neuvěřitelný pocit. Chci poděkovat všem ve Ferrari, že jsme dokázali i po složitém úvodu sezony vybojovat vítězství. Zvládli jsme to a během celého víkendu jsme udělali vše, co jsme měli. Jsem si jistý, že celá Itálie a Ferrari budou dnes hrdí a šťastní," uvedl Sainz.

"Abych byl upřímný, cítil jsem, že to mám pod kontrolou. Vždycky jsem měl pocit, že mám dost prostoru a rychlosti, abych udělal, co chci. Nebudu lhát, byl jsem pod tlakem a blízko tomu, abych udělal chybu. Cítil jsem ale, že to mám ve svých rukou. Dotáhli jsme to a zažívám ty nejlepší pocity," doplnil.

"Carlos byl v závěru velkorysý a snažil se mi pomoci s DRS. Pomohlo to mně i jemu. Věděli jsme, že jakmile Mercedesy stavěly pro nové pneumatiky, bude těžké udržet je za sebou. Ale zvládli jsme to," uvedl Norris. "George je mi líto, protože jel fakt těžký závod a byl z nás dnes asi nejrychlejší. Jeho odstoupení mi ale pomohlo. Posledních pár zatáček jsem si mohl odpočinout," dodal Norris.


Velká cena Singapuru, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:46:37,418, 2. Norris (Brit./McLaren) -0,812, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -1,269, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -21,177, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -21,441, 6. Gasly (Fr./Alpine) -38,441.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 15 z 22 závodů): 1. Verstappen 374 b., 2. Pérez (Mex./Red Bull) 223, 3. Hamilton 180, 4. Alonso (Šp./Aston Martin) 170, 5. Sainz 142, 6. Leclerc 123.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 597, 2. Mercedes 289, 3. Ferrari 265, 4. Aston Martin 217, 5. McLaren 139, 6. Alpine 81.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články