Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Cyklotoulky

Sainz si v Mexiku dojel pro druhé letošní vítězství

Velkou cenu Mexika vozů formule 1 vyhrál Carlos Sainz. Španělský jezdec Ferrari porazil na trati bratří Rodríguezů o více než čtyři sekundy Brita Landa Norrise z McLarenu. Třetí byl další pilot Ferrari Charles Leclerc. Lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu skončil po dvou penalizacích šestý a jeho náskok před Norrisem se zmenšil na 47 bodů.

Carlos Sainz
zdroj: Reuters autor: Raquel Cunha

Třicetiletý Sainz, který navázal na triumf ze sobotní kvalifikace, vybojoval druhé vítězství v sezoně a čtvrté v kariéře. Ferrari se také posunulo v Poháru konstruktérů na druhé místo před Red Bull. V čele pořadí týmů zůstal McLaren.

"Upřímně jsem to chtěl dnes vyhrát. Potřeboval jsem to," řekl před televizními kamerami Sainz, kterého v příští sezoně nahradí ve Ferrari Lewis Hamilton. Španěl bude působit ve Williamsu. "Chtěl jsem získat ještě jedno vítězství, než Ferrari opustím, a to, že jsem to dokázal tady, před tímhle obrovským davem fanoušků, je úžasné. Do konce sezony zbývají čtyři závody, pokusím si je užít, a pokud ještě přijde další šance, půjdu po ní," uvedl Sainz.

Vítěz předchozích tří podniků v Mexiku Verstappen doplatil na dva desetivteřinové tresty, které obdržel v úvodu závodu po soubojích s Norrisem. Do konce šampionátu zbývají čtyři závody, další se pojede příští týden v Brazílii.

Verstappen měl dobrý úvod a hned po startu se dostal před Sainze. Španěl se sice vrátil do čela, zkrátil si ale trať a vedoucí pozici Verstappenovi vrátil. Závod skončil po vzájemné nehodě pro Júkiho Cunodu z Racing Bulls a Alexandera Albona z Williamsu. Na trať musel už v prvním kole safety car.

Pětivteřinový trest dostal Sergio Pérez. Domácí jezdec si sice polepšil z 18. příčky na třináctou, předtím ale špatně zastavil na startovním roštu a v dalším průběhu klesl znovu na chvost.

V devátém kole se Sainz vrátil před Verstappena do vedení. O kolo později zaútočil na Nizozemce i Norris. Oba aspiranti v boji o titul svedli stejně jako před týdnem v americkém Austinu několik tvrdých soubojů, po nichž si Norris stěžoval na Verstappenovu nebezpečnou jízdu. Z jejich bitvy navíc těžil Leclerc, který před ně proklouzl na druhou příčku.

Velkou cenu Mexika vyhrál Carlos Sainz
zdroj: Reuters autor: Carlos Perez Gallardo

Verstappen obdržel dva desetivteřinové tresty. Jeden za vytlačení soupeře a druhý za zkrácení tratě a získání výhody. Trojnásobný mistr světa si trest odpykal při zastávce v boxech v 27. kole. Na trať se vrátil jako patnáctý.

V 31. kole zastavil pro nové pneumatiky Norris, později následovali také Leclerc a vedoucí Sainz. Verstappen se mezitím propracovával vpřed a ve 40. kole byl už šestý. Na této příčce dojel až do cíle.

Dvanáct kol před koncem se Norris dotáhl na druhého Leclerca. Monačan dostal o chvíli později při nájezdu do cílové rovinky smyk, vyjel mimo trať a Norris ho předjel bez boje. Spravil si tak chuť poté, co se musel smířit se zamítnutím protestu proti trestu, který dostal v předchozím závodě v USA za souboj s Verstappenem.

Čtvrtý dojel do cíle Lewis Hamilton z Mercedesu, který překonal pět kol před koncem v souboji týmových kolegů George Russella.

Výsledky Velké ceny Mexika formule 1:

1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:40:55,800, 2. Norris (Brit./McLaren) -4,705, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -34,387, 4. Hamilton -44,780, 5. Russell (oba Brit./Mercedes) -48,536, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) -59,558, 7. Magnussen (Dán./Haas) -1:03,462, 8. Piastri (Aus./McLaren) - 1:04,928, 9. Hülkenberg (Něm./Haas) -1 kolo, 10. Gasly (Fra./Alpine) -1 kolo

Nejrychlejší kolo: Leclerc.

Průběžné pořadí MS (po 20 z 24 závodů): 1. Verstappen 362, 2. Norris 315, 3. Leclerc 291, 4. Piastri (Austr./McLaren) 251, 5. Sainz 240, 6. Hamilton 189.
Pohár konstruktérů: 1. McLaren 566, 2. Ferrari 537, 3. Red Bull 512, 4. Mercedes 366, 5. Aston Martin 86, 6. Haas 46.

Zdroj
motorsport-total

Hlavní zprávy

Nejčtenější články