Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Russell vyhrál domácí kvalifikaci na Velkou cenu Británie před týmovým kolegou Hamiltonem

Kvalifikace na Velkou cenu Británie nemohla dopadnout pro stáj Mercedes lépe. Do závodu odstartují oba jejich vozy z první řady. Nejrychlejším pilotem nakonec byl George Russel, který ovládl kvalifikaci před Lewisem Hamiltonem. Pro oba se navíc jedná o domácí Velkou cenu. Britskou dominanci v kvalifikaci navíc podpořil ještě Lando Norris s McLarenem, který dojel třetí. Až za britskou trojicí dokončil lídr šampionátu Max Verstappen s Red Bullem. 

George Russell s Mercedesem
zdroj: Reuters autor: Andrew Couldridge

Russell zvítězil časem 1:25,819 a v neděli tak bude mít ideální pozici navázat na šest dní starý triumf z Velké ceny Rakouska. Šestadvacetiletý pilot zaznamenal druhou pole position v sezoně a celkově třetí v kariéře. Start z prvního místa však zatím ve vítězství proměnit nedokázal.

"Na začátku sezony by mě vůbec nenapadlo, že bych tady mohl vyhrát kvalifikaci. A první dvě místa pro Mercedes a ještě Lando na třetím, to je prostě bomba," řekl Russell. "Tohle je bez debaty jedno z nejlepších sobotních odpolední v kariéře," dodal.

Sedminásobný mistr světa Hamilton byl na druhém místě o 171 tisícin pomalejší než Russell. Devětatřicetiletý jezdec se do první řady na startu postaví poprvé v sezoně, navíc zaznamenal nejlepší kvalifikační výsledek od pole position loni v Maďarsku.

"Tři britští piloti na prvních třech místech, to je něco neuvěřitelného. George odvedl opravdu skvělou práci, rozhodně jsme nečekali, že se tady postavíme do první řady. Ale vůz jel skvěle a je to pro nás skvělý výsledek," uvedl Hamilton.

Britský úspěch k obrovské radosti domácích fanoušků završil třetím místem Norris, který na Russella ztratil 211 tisícin. Druhý jezdec průběžného pořadí šampionátu si tak částečně spravil náladu po dvacáté příčce z minulého závodu v Rakousku.

"Ze třetího místa mám radost. Na konci třetí části kvalifikace jsem udělal malou chybu, ale i tak jsem spokojený. Navíc tři Briti v první trojce, to je tady paráda," uvedl Norris, kterého chyba připravila o poslední kvalifikační kolo.

Nedařilo se naopak lídrovi seriálu a trojnásobnému mistrovi světa Verstappenovi. Obhájce loňského vítězství ze Silverstonu v závěrečné části kvalifikace několikrát chyboval a se ztrátou téměř čtyř desetin obsadil až čtvrtou příčku.

Už úvod kvalifikace se stal osudným pro Sergia Pereze z Red Bullu, který po chybě, na ještě schnoucí trati, zůstal stát ve štěrku a do závodu odstartuje až z devatenáctého místa. 

V druhé části pak vypadl další z favoritů. Charles Leclerc se nedokázal, po problémech s nastavením vozu, probojovat do závěrečné části a s jeho Ferrari se postaví na start až na jedenáctém místě.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Russell 1:25,819, 2. Hamilton (oba Brit./Mercedes -0,171, 3. Norris (Brit./McLaren) -0,211, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,384, 5. Piastri (Austr./McLaren) -0,418, 6. Hülkenberg (Něm./Haas) -0,519.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články