Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Russell byl na Hungaroringu nejrychlejší a poprvé v kariéře odstartuje z pole position

Kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 vyhrál George Russell z Mercedesu a poprvé v kariéře odstartuje z pole position. Čtyřiadvacetiletý jezdec "Stříbrných šípů" porazil na Hungaroringu o 44 tisícin sekundy Carlose Sainze, třetí byl další pilot Ferrari Charles Leclerc. Lídr mistrovství světa Max Verstappen skončil po technických potížích až desátý.

George Russell z Mercedesu oslavuje první pole position v kariéře
zdroj: REUTERS

Russell zajel nejlepší čas 1:17,337 v úplném závěru. Jeho maximem v kvalifikaci byla dosud dvě druhá místa a v neděli bude mít ideální výchozí pozici pro zisk premiérového vítězství v Grand Prix.

"Létám z toho teď hodně vysoko. Je to něco neskutečného," řekl Russell. "Včera jsme zažili pravděpodobně nejhorší pátek v sezoně, a přestože jsme přes noc hodně pracovali, nevěděli jsme, jakým směrem jít. V posledním kole se ale vše sešlo. Projel jsem cílem, podíval se na monitory a viděl, že jsme první. Musíme se kouknout, kde se to vůbec vzalo. Do závodu půjdeme po hlavě," uvedl Brit.

Šanci na první triumf v sezoně živí díky Russellovi také tým Mercedes. Bývalý hegemon šampionátu a vítěz osmi předchozích ročníků Poháru konstruktérů se od začátku ročníku potýká po změně pravidel se ztrátou rychlosti. Russell si může polepšit v pořadí jezdců. Nyní mu patří páté místo a od čtvrtého Sainze ho dělí jen bod.

"Dnes jsem si myslel, že máme rychlost na pole position, ale nakonec nám nevyšel poslední sektor. George si zaslouží gratulaci, musel zajet fakt parádní kolo," uznal Sainz.

Španěl bude útočit na druhé vítězství v sezoně, Leclerc už z druhé řady na čtvrté. Monacký pilot bude chtít také využít kvalifikační neúspěch Verstappena a snížit jeho náskok v čele celkového pořadí. Rodák z Monte Carla aktuálně ztrácí z druhé příčky 63 bodů.

"Zaměřujeme se teď hlavně na nás samotné. Dnes to nebyl povedený den, trápil jsem se s pneumatikami a nedařilo se mi je dostat do správné provozní teploty. Bylo proto těžké poskládat dobré kolo. Musíme se na to podívat. Tempo ale jinak máme dobré a věřím, že to můžeme zítra otočit," podotkl Leclerc.

Úřadující šampion Verstappen zajel nejhorší kvalifikační výsledek v této sezoně. Nizozemský jezdec Red Bullu nejprve při prvním pokusu o rychlé kolo ve finálové části probrzdil a připsal si průběžně sedmý čas. Poté si stěžoval na ztrátu výkonu a propadl se na konec pořadí. Na vítězného Russella ztratil takřka sekundu a půl.

"Max se cítil hodně dobře a myslím, že jsme měli na pole position. Ve druhém kole ale zablokoval kola a pak měl problém s motorem. Pokusil se to restartovat, ale bohužel to nevyšlo. Ve třetí části nezajel reprezentativní čas. Zítřejší závod bude trochu hektičtější," prohlásil šéf Red Bullu Christian Horner, jehož druhý jezdec Sergio Pérez skončil dokonce až jedenáctý.

Velká cena Maďarska odstartuje v neděli v 15:00.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články