Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Rosberg ovládl před Hamiltonem kvalifikaci na VC Japonska

Suzuka (Japonsko) – Nejlepší výchozí pozici si do Velké ceny Japonska formule 1 vytvořil Nico Rosberg, který v kvalifikaci zvítězil před lídrem mistrovství světa a kolegou z Mercedesu Lewisem Hamiltonem. Rosberg se v nedělním závodu na pole position postaví poosmé v sezoně a má velkou šanci vrátit se do čela seriálu, když na Hamiltona ztrácí pouhé tři body. 

Oba velké rivaly v kvalifikaci dělilo 197 tisícin sekundy. Hamilton vyhrál předchozí dvě kvalifikace, hattrick se mu ale nepovedl. "Nico byl dnes extrémně rychlý, já dělal, co mohl," konstatoval Hamilton, který v ranním tréninku skončil po jezdecké chybě v bariéře a poškodil přední zavěšení kola.

S Rosbergem nicméně zajistili Mercedesu první řadu poosmé v sezoně. A už v Suzuce teoreticky pro svoji stáj mohou předčasně získat i Pohár konstruktérů. Do druhé řady za mercedesy se seřadí williamsy, i ony však zůstaly s velkým odstupem za "Stříbrnými šípy". Třetí místo v kvalifikaci obsadil Valtteri Bottas, čtvrtý byl Felipe Massa.

Až devátý čas zajel vítěz předchozích dvou Grand Prix v Suzuce a úřadující šampion Sebastian Vettel, jenž krátce před startem kvalifikace oznámil, že po této sezoně opustí po šesti letech stáj Red Bull. Tato informace pak zastínila celé kvalifikační dění.

Nedělní Grand Prix by měla začít v 8:00 SELČ, pokud nenastanou komplikace kvůli hrozícímu tajfunu Phanfone. "Každopádně čekáme, že bude mokro. Poslední takovou zkušenost máme ze Spa, kde bylo auto fakt rychlé. Takže pokud bude pršet, bude to ještě lepší," řekl Rosberg.

Kvalifikace na Velkou cenu Japonska:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32,506, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,197, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,622, 4. Massa (Braz./Williams) -1,021, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -1,234, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,569, 7. Magnussen (Dán./McLaren) -1,736, 8. Button (Brit./McLaren) -1,811, 9. Vettel (Něm./Red Bull) -1,926, 10. Räikkönen (Fin./Ferrari) -2,042. 

 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články