Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Red Bull v kvalifikaci v Singapuru klopýtl, pole position získal Sainz

První klopýtnutí sezony. Kvalifikace před VC Singapuru vozů formule 1 vůbec nesedla stáji Red Bull a úřadujícímu šampionovi Maxi Verstappenovi. Z druhé části kvalifikace jej o sedm tisícin vteřiny vyřadil zaskakující Liam Lawson ze sesterské stáje AlphaTauri. Nejrychlejší byl Carlos Sainz ve Ferrari před Georgem Russelem z Mercedesu. 

Carlos Sainz
zdroj: Reuters

Kvalifikace byla také na několik desítek minut přerušena po těžké nehodě Lance Strolla z Aston Martinu. Kanadský jezdec havaroval v závěru první části, výrazně poškodil svůj vůz i ochranné bariéry. Do VC ovšem nenastoupí – stále cítí následky havárie a mechanici potřebují opravit jeho monopost. 

"Má trochu bolesti, soustředí se na plné zotavení pro další závod v Japonsku," uvedli představitelé Strollova týmu. Na startu tak bude v Aston Martinu dvojnásobný mistr světa Španěl Fernando Alonso.

Devětadvacetiletý Sainz vybojoval pátou pole position v kariéře a druhou za sebou. Před dvěma týdny ovládl kvalifikaci v Itálii. Rodák z Madridu může v nedělním závodě zaútočit na druhé vítězství v kariéře. Vloni skončil v Singapuru třetí.

"Je to trochu podobné jako v Monze. Od prvního tréninku se tu cítím dobře. Ve třetí části kvalifikace jsem se soustředil, abych neudělal žádnou chybu a zajel to čistě," řekl před televizními kamerami Sainz. "Bylo by úžasné sesadit Red Bull. Určitě je to náš cíl a zítra zkusíme zvítězit. Dám do toho vše jako v Monze a snad to bude stačit," doplnil Sainz.

Double Ferrari překazil Brit Russell, který porazil v závěrečném kole Leclerca o sedm tisícin sekundy. Čtvrtý skončil Lando Norris z McLarenu.

"Bylo to náročné. Když sednete do auta, je to jako v sauně a stále se potíte. Musíte se snažit zůstat co nejvíce v pohodě. Celkově jsem ale zatím s víkendem spokojen. Ve voze se cítím sebevědomě," řekl Russell.

Velké zklamání naopak zavládlo u Red Bullu. Pětadvacetiletý Verstappen, který útočí na jedenácté vítězství v řadě a vylepšení vlastního rekordu, hledal v kvalifikaci ideální tempo a nedostal se ani do závěrečné části. "Nevím, jestli jste to viděli, ale bylo to naprosto šokující," řekl Nizozemec po dokončení posledního kola. Lídr šampionátu potvrdil, že se mu na okruhu Marina Bay nedaří. "Získat pole position je vždy těžké, tohle jsem ale nečekal," dodal zklamaně. Nejlépe zde byl před pěti lety druhý, vloni skončil sedmý.

Nedařilo se ani loňskému vítězi Pérezovi. Mexičan v závěru druhé části dostal smyk a obsadil třináctou příčku. Red Bully se neprobojovaly do závěrečné fáze kvalifikace poprvé od Velké ceny Ruska 2018.

Kvalifikace na Velkou cenu Singapuru, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Sainz (Šp./Ferrari) 1:30,984, 2. Russell (Brit./Mercedes) -0,072, 3. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,079, 4. Norris (Brit./McLaren) -0,286, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,501, 6. Magnussen (Dán./Haas) -0,591.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články