Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Red Bull ovládl okruh v Imole, Leclerc po chybě dojel až šestý

Stylem start – cíl proletěl Velkou cenou Emilia-Romagna Max Verstappen. Nizozemský pilot ovládl už sobotní sprint a v celkovém pořadí poskočil o 26 bodů. Třetí skončil Lando Norris z McLarenu. Chyba v závěru závodu stála Charlese Leclerca pódiové umístění, vedoucí muž šampionátu nakonec dojel šestý.

Je nám líto, video expirovalo.
Red Bull dominoval na okruhu v Imole

Nizozemský pilot startoval po výhře ve včerejším sprintu z prvního místa, které celou dobu dokázal udržet. Jeho týmový kolega Sergio Perez soupeřil především s Charlesem Leclercem o druhou příčku. Tu nakonec uhájil a Red Bull si tak připsal nejvyšší dvě pozice.

"Není snadné něco takového dát dohromady, ale od pátku jsem cítil, že se nám bude dařit," uvedl Verstappen. "Myslím, že jsme si první dvě místa zasloužili. Vyšel nám start, s počasím to bylo ošemetné, ale zvládli jsme to dobře," dodal.

Lídr šampionátu, Charles Leclerc, chyboval v závěru závodu, když se snažil dojet druhého Sergia Pereze. Nájezd na obrubník v šikaně Variante Alta jeho monopost rozhodil a monacký pilot skončil mimo trať. Kontakt s bariérou pro něho naštěstí nebyl velký a pilot Ferrari tak mohl pokračovat, byť se po vynucené zastávce v boxech z třetího místa propadl až na osmé. 

"Co se stalo před kolizí, byla velká ostuda. Ale i to k závodění patří," uvedl čtyřiadvacetiletý jezdec. "Na víc než třetí místo jsem neměl. Doplatil jsem na to, že jsem byl chamtivý a chtěl jsem víc. Zaplatil jsem za to a až čas ukáže, jak moc to ovlivní boj o titul. Tohle by se stávat nemělo," dodal Lerlerc.

Již v úvodním kole přišel o šanci na pokračování v závodu Carlos Sainz ve Ferrari. Po kontaktu s Danielem Ricciardem uvízl Španěl ve štěrku mimo trať a nemohl pokračovat. 

Smůla se nevyhla ani Fernandu Alonsovi, kterému v šestém kole odlétl kus bočnice vozu, která byla porušena po kontaktu v úvodním kole s Mickem Schumacherem. Španělský matador tak byl nucen ze závodu rovněž odstoupit. 

Komplikace potkala také Lewise Hamiltona, který se při výjezdu z boxů srazil s Estebanem Oconem, který byl svým týmem předčasně vypuštěn a do Hamiltona vrazil. Za tento incident byl sice francouzský pilot penalizován, nicméně pro Hamiltona incident znamenal propad startovním polem. Jeho týmový kolega George Russell dojel čtvrtý.

"Doufám, že na tenhle víkend rychle zapomenu," řekl Hamilton. "Boj o titul se mě netýká, to je bez debat. Pořád ale budu tvrdě pracovat a zkusím to nějak zachránit," prohlásil. 

"Musíme zapracovat na autě," přidal šéf Mercedesu Toto Wolff, který se do vysílačky Hamiltonovi omluvil za špatné auto. "Byl to hrozný závod, vím, že auto bylo neříditelné. Promiň, že jsi v něčem takovém musel jet," dodal.

Velká cena Emilie-Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole (Itálie):

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:32:07,986, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -16,527, 3. Norris (Brit./McLaren) -34,834, 4. Russell (Brit./Mercedes) -42,506, 5. Bottas (Fin./Alfa Romeo) -43,181, 6. Leclerc (Mon./Ferrari) -56,072, 7. Cunoda (Jap./Alpha Tauri) -1:01,110, 8. Vettel (Něm./Aston Martin) -1:10,892, 9. Magnussen (Dán./Haas) -1:15,260, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) -1 kolo.

Nejrychlejší kolo: Verstappen.

Průběžné pořadí MS (po 4 z 22 závodů): 1. Leclerc 86 b., 2. Verstappen 59, 3. Pérez 54, 4. Russell 49, 5. Sainz (Šp./Ferrari) 38, 6. Norris 35 7. Hamilton (Brit./Mercedes) 28, 8. Bottas 24, 9. Ocon (Fr./Alpine) 20, 10. Magnussen 15.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 124, 2. Red Bull 113, 3. Mercedes 77, 4. McLaren 46, 5. Alfa Romeo 25, 6. Alpine 22, 7. Alpha Tauri 16, 8. Haas 15, 9. Aston Martin 5, 10. Williams 1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články