Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

První protest nevyšel, druhý už ano. Alonso dostal zpět sedmé místo z USA

První protest nevyšel, protest proti protestu už ale ano. Španělský jezdec Fernando Alonso díky tomu zvrátil s týmem Alpine penalizaci po Velké ceně USA formule 1 a vrátil se v konečné klasifikaci závodu na sedmé místo.

Fernando Alonso během Velké ceny USA
zdroj: ČTK / Panoramic / autor: Xavi Bonilla

Dvojnásobný mistr světa dostal po závodě trest 30 sekund za to, že dojel do cíle s poškozeným vozem, z nějž odpadlo pravé zrcátko. Komisaři sice označili Alonsův protest za nepřípustný, po přezkoumání ale také zrušili původní protest týmu Haas, který přišel kvůli chybě stewardů 24 minut po povoleném limitu.

Jednačtyřicetiletý Alonso havaroval ve 22. kole s Lancem Strollem z Aston Martinu. Kanadský pilot zkřížil při bránění pozice rodákovi z Ovieda trať, ten do něj narazil a předek vozu mu vylétl do vzduchu. Alonso po výměně předního křídla pokračoval, Stroll odstoupil.

Tým Haas po závodě podal proti Alonsovi protest, že závodil s rizikovým vozem, a španělský jezdec se po třicetivteřinové penalizaci propadl ze sedmého na 15. místo. Alpine proti verdiktu protestoval, nicméně neuspěl. Podle komisařů měl buď podat odvolání k soudu, nebo žádost o přehodnocení.

Tým Alpine tak zvolil druhou variantu s tím, že se o pozdním protestu Haasu dozvěděl až ve 20:53. Komisaři žádost o přezkum uznali. Na vině byla i chyba ředitelství závodu, které Haas po Velké ceně USA chybně informovalo, že má na podání protestu hodinu, přestože Mezinárodní sportovní řád hovoří o půlhodině.

Tuto možnost mají týmy pouze v případě, že by k tomu měly vážné důvody, což v tomto případě neplatilo. Alpine se tak po Alonsově návratu na sedmé místo posunul na čtvrtou příčku v Poháru konstruktérů před Mercedes.

"BWT Alpine F1 Team děkuje komisařům FIA za svolání jednání a dosažení pozitivního výsledku po Velké ceně USA. Tým vítá rozhodnutí komisařů, které vrací vůz číslo 14 na sedmé místo a nárokuje mu ze závodu šest bodů. Těšíme se na pokračování spolupráce po boku FIA a chceme zajistit, aby se pokračovalo v závodech nejvyšší kvality," uvedl Alpine ve stanovisku.

Alonso již ve čtvrtek uvedl, že očekává zrušení trestu. V opačném případě varoval, že by mohlo jít o nebezpečný precedens, po němž by musela v budoucnu odstoupit i většina dalších pilotů kvůli případnému poškození aerodynamických prvků.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články