Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Při Velké ceně Turecka může Hamilton stvrdit titul, ale jeho tréninky působily rozpačitě

To se mu opravdu nestává. První trénink na Velkou cenu Turecka formule 1 zakončil Lewis Hamilton z Mercedesu, který může v neděli v předstihu získat sedmý titul mistra světa a vyrovnat rekord Michaela Schumachera, až na patnácté příčce. Ve výrazně rychlejším druhém měření odpoledne si polepšil na čtvrtou příčku. Na kluzké trati ovládl oba tréninky Max Verstappen z Red Bullu.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: HOCH ZWEI

Verstappen vyhrál první trénink a Albona porazil o 241 tisícin. Na výsledcích se ale výrazně podepsal pouhé dva týdny starý povrch okruhu v Istanbul Parku, kam se formule 1 vrátila poprvé od roku 2011. Trať byla i vlivem noční vlhkosti velmi kluzká a časy byly zhruba o deset sekund pomalejší, než se očekávalo.

V odpolední části už si jezdci na povrch trochu zvykli. Verstappen zlepšil vlastní výkon z rána o sedm sekund a s přehledem zvítězil. Druhý Charles Leclerc z Ferrari ztratil čtyři desetiny, třetí Valtteri Bottas z Mercedesu byl pomalejší o více než půlsekundu.

"Myslím, že ale i tak pořád jezdíme asi o pět sekund pomaleji, než bychom tady jezdit měli," citovala Verstappena agentura Reuters. "Doufám, že tady nebude pršet, protože v takovém případě bychom potřebovali pneumatiky s hroty," přidal nizozemský jezdec.

Hamilton si po dopoledni, kdy většinu času strávil v garáži a odjel jen dvanáct kol, také polepšil. Na Verstappena ztratil 85 setin, nicméně v kolech simulujících závodní tempo byly i přesto oba vozy stáje Mercedes s přehledem nejrychlejší. "Dneska to byla tak trochu katastrofa," uvedl Hamilton.

"Mají tady naprosto fantastický okruh a vůbec nechápu, proč za ten nový povrch utratili tolik milionů... Stačilo to jen pořádně vyčistit a nemuseli vyhodit tolik peněz," dodal. "Pneumatiky tady vůbec nefungují a je to jak na ledě. Je to docela hrůza," přidal britský pilot.

Bottas naopak přiznal, že si jízdu na kluzkém povrchu užíval. Mimo jiné i díky zkušenostem z rallye na sněhu a ledu doma ve Finsku. "Dneska to s tím, na co jsme při řízení formule zvyklí, nemělo nic společného. Ale byla to legrace takhle si s autem pohrát. Byla to opravdu zábava," prohlásil.

Druhý trénink v Istanbulu odstartuje ve 13 hodin.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články