Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Přerušovaný závod na Imole vyhrál Verstappen, Hamilton navzdory chybě dojel druhý

Nizozemský pilot Max Verstappen napravil ve Velké ceně provincie Emilia-Romagna šampionátu Formule 1 to, co mu minule v Bahrajnu uniklo. V deštivých podmínkách po startu ze třetího místa poskočil hned v prvním kole před Péreze i Hamiltona a dojel si nakonec pro suverénní prvenství. Lewis Hamilton mu k bezproblémové jízdě na čele dopomohl svou vlastní chybou, kvůli které musel dohánět ztrátu několika pozic. Přesto získal druhou příčku, na třetí místo podruhé v kariéře vystoupal Lando Norris z McLarenu. Závod byl v polovině přerušen po nehodě George Russella a Valtteriho Bottase.

Max Verstappen
zdroj: ČTK/DPA autor: Hasan Bratic

"Tenhle závod byla jedna velká výzva. Nebylo snadné se udržet na trati a ani trefit správný moment, kdy přejít na suché pneumatiky. Naštěstí jsme to ale zvládli dobře. V šampionátu jsem sice za Lewisem, ale sezona je dlouhá, takže zůstávám v klidu,“ řekl v pozávodním rozhovoru Verstappen.

Při minulém závodě v Bahrajnu sice Verstappen startoval z pole position, ovšem incident při předjíždění Hamiltona ovlivněný pravidly o limitech trati jej připravil o vítězství. Na Imole, na níž piloti zahajovali závod v deštivých podmínkách, výborně odstartoval a svého největšího rivala doslova v úvodních zatáčkách přetlačil. Hamilton od té doby na Verstappena ztrácel.

O chvíli později nicméně musel poprvé na trať safety car po střetu Nicholase Latifiho s Nikitou Mazepinem. Mokrá trať dělala pilotům dál potíže a i za zpomalovacím vozem dostal při zahřívání pneumatik smyk Mick Schumacher, jenž urazil přední křídlo. Komplikace řešil i Sergio Pérez, který po výletu mimo trať a následném předjíždění za safety carem dostal později i desetisekundový trest.

Je nám líto, video expirovalo.
Grand Prix Emilia Romagna


Když trať dostatečně oschla a většina pilotů se odhodlala k výměně pneumatik s hladkým povrchem, měl Hamilton po svém pitstopu plno práce s předjížděním vozů o kolo zpět. Po jednom z manévrů se dostal do mokré stopy a svou formuli zaparkoval ve štěrkové zóně, z níž na trať musel doslova vycouvat.

"Udělal jsem chybu, ale naštěstí závod dokončil. Byla tam jen jedna suchá stopa, a jakmile jsem vyjel mimo ni, nešlo zabrzdit. Měl jsem štěstí, že jsem se znovu rozjel a vrátil se na trať. Během přestávky jsem pak o dojezdu na druhém místě a vedení v mistrovství světa nepřemýšlel. Jen jsem se snažil dostat zpět do závodního nastavení. Dopadlo to ještě dobře," konstatoval Hamilton.

Od nabrání velké ztráty na lídra jej však paradoxně zachránila nehoda jeho týmového kolegy Valtteriho Bottase s Georgem Russellem z Williamsu, kterou sportovní komisaři ještě plánují vyšetřit. Oba piloti se navíc po incidentu příliš nepohodli.

Závod byl proto přerušen červenými vlajkami. Hamilton k restartu závodu nastoupil z osmé pozice, ale silnou stíhací jízdou se posunul až na druhé místo, ačkoli piloti Ferrari i Norris dlouho vzdorovali.

Hamilton si kromě bodů za druhé místo připsal také bod za nejrychlejší kolo v závodě. Díky tomuto drobnému rozdílu se o bod udržel v průběžném vedení šampionátu před Verstappenem.

Výsledky Velké ceny Emilie Romagny formule 1

Velká cena Emilie Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 2:02:34,598, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -22,000, 3. Norris (Brit./McLaren) -23,702, 4, Leclerc (Mon./Ferrari) -25,579, 5. Sainz (Šp./Ferrari) -27,036, 6. Ricciardo (Austr./McLaren) -51,220, 7. Stroll (Kan./Aston Martin) -51,909, 8. Gasly (Fr./AlphaTauri) -52,818, 9. Räikkönen (Fin./Alfa Romeo) -1:04,773, 10. Ocon (Fr./Alpine) -1:05,704.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí (po 2 z 23 závodů): 1. Hamilton 44 b., 2. Verstappen 43, 3. Norris 27, 4. Leclerc 20, 5. Bottas (Fin./Mercedes) 16, 6. Sainz 14.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 60, 2. Red Bull 53, 3. McLaren 41, 4. Ferrari 34, 5. Aston Martin 7, 6. AlphaTauri 6, 7. Alfa Romeo 2, 8. Alpine 1.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články