Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

'Povedená pokerová partie' označil Hamilton strategii Mercedesu

I přes ztracené vedení v úvodu závodu a pochybnosti o dvou zastávkách v boxech se úřadující šampion Lewis Hamilton na Grand Prix Španělska nakonec radoval z vítězství. Britský pilot vyhrál potřetí v sezoně a zvýšil svůj náskok na čtrnáct bodů před Maxem Verstappenem. Ten v závěru závodu přišel o vedení, nepomohla mu už ani další zastávka v boxech a nakonec dojel druhý. 

Lewis Hamilton, GP Španělska
zdroj: ČTK/PA autor: James Moy

"Byl jsem opravdu na vážkách, zda tam mám (ve 43. kole) zajet nebo ignorovat příkaz, zůstat na trati a ještě se Maxe pokusit předjet. Udělal jsem ale co tým chtěl, protože si věříme. Byla to skvělá práce nás všech," řekl Hamilton k okamžiku, který později celý závod v Barceloně rozhodl.

"Šlo o povedenou pokerovou partii a skvělou strategii. Plán byl celý víkend takový, abychom měli dvě střední sady a byli schopni udělat dvě zastávky. I když jedna zastávka vypadá lépe, z vlastní zkušenosti vím, že je to velmi těžké na jednu zastávku zvládnout," řekl britský pilot.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton ovládl Velkou cenu Španělska F1 a zvýšil vedení v MS

Jeho Mercedes měl navíc celý víkend výbornou rychlost a Verstappenovi nepomohla ani úvodní výměna gum, během níž zaskočil své mechaniky. I proto jeden z nich dobíhal s pneumatikou pozdě a pilot Red Bullu strávil v boxech 4,2 vteřiny. "Sice jsme mu zastávku chystali, ale v tu chvíli jsme ho ještě do boxů nepovolali," přiznal šéf Chris Horner, který pochválil inženýra Giampiera Lambiase. "Díky němu a mechanikům, kteří ukázali rychlou reakci, byla ta ztráta ještě minimální," řekl Horner.

Hamilton však rozhodl právě třiadvacet kol před koncem, kdy se rozhodl zastavit podruhé a v závěru pak díky čerstvějším pneumatikám Nizozemce předjel. "Jen jsem tam seděl a čekal, kdy se objeví," krčil pak rameny Verstappen a označil rivalův vůz aktuálně i za rychlejší. S tím souhlasil i Horner. "Nemyslím, že bychom udělali něco jinak. Musíme smeknout před Mercedesem a Lewisem, protože byli v tomhle závodě rychlejší a lepší. Po celou dobu se nás drželi a při té druhé zastávce neměli co ztratit," mínil Horner.

Sedminásobný mistr světa tak před svým vyzyvatelem navýšil svůj náskok na čtrnáct bodů a Mercedes nyní vede před Red Bullem v Poháru konstruktérů o 29 bodů. Dobrý pocit z neustále rostoucí formy svého týmu měl i šéf "stříbrných šípů" Toto Wolff. "Je to velmi těsné a už v kvalifikaci rozhodovaly desetiny. Nikdy nevíte, jak který závod skončí, ale věřím, že tahle bitva bude pokračovat do konce sezony. Přesně tohle náš sport potřebuje." dodal Wolff.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články