Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Pole position v Imole vybojoval Hamilton, v první řadě jej doplní Pérez

Kvalifikaci na druhý závod sezony šampionátu Formule 1 vyhrál Lewis Hamilton a zapsal 99. pole position v kariéře. Na legendárním okruhu Imola v italské provincii Emilia-Romagna, který se do kalendáře F1 vrátil v loňské pandemií poznamenané sezoně, zajel nejrychlejší čas už v prvních pokusech poslední kvalifikační části. Za ním se seřadily vozy Red Bullu, překvapivě tím lepším byl Sergio Pérez, ačkoli od třetího Verstappena jej dělilo jen 42 tisícin sekundy.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/ autor: HOCH ZWEI

Mercedesy od pátku nebyly přesvědčivé, zatímco Red Bully a McLareny předváděly slibné časy. Kvalifikace však Hamiltonovi vyšla, svůj nejrychlejší čas 1:14,411 nastavil už při prvním pokusu ve třetí části. "Bylo to skvělé. Ani jsem nečekal, že skončím před oběma Red Bully. Jsou tu hodně rychlí, ale i já mám teď ze svého auta dobrý pocit. Skládám respekt před týmem, jakou práci na něm během pauzy udělal," řekl Hamilton.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton vyhrál kvalifikaci na VC Emilie Romagna

O pole position jej chtěli připravit oba piloti Red Bullu Max Verstappen a Sergio Pérez, do boje mínil také promluvit Lando Norris z McLarenu. Norris sice v závěru stanovil druhý nejrychlejší čas, ale ten mu kvůli překročení traťových limitů byl smazán a čeká jej start jen ze sedmé příčky. Hned vedle něj do závodu odstartuje druhý muž Mercedesu, Valtteri Bottas, kterému se kvalifikace přílilš nepovedla.

O první řadu nakonec svedli souboj Verstappen s Pérezem a nečekaně rychlejším se stal mexický závodník, jenž nakonec za vítězným Hamiltonem zaostal jen o 35 tisícin sekundy. "V závěrečné zatáčce jsem udělal chybu a ta mě stála první místo. Nicméně i druhá příčka je dobrá a musíme se ujistit, že se budeme nadále zlepšovat. Teprve na neděli opravdu záleží," uvedl Pérez.

Verstappen pak ztratil na britského rivala také jen minimum, konkrétně 87 tisícin. "Závěrečná kvalifikace nebyla dobrá. Ve třetí zatáčce jsem vyjel mimo a nebylo to čisté kolo. Nemůže se vám ale pořád dařit. Přesto je to stále třetí místo, což je dobrá startovní pozice. Závod bude určitě zajímavý. Máme tu dvě odlišná auta a odlišné pneumatiky. Zkusíme jim to co nejvíc ztížit," ujistil třiadvacetiletý Nizozemec.

Hamilton se na závod na italské Imole ale těší. "Miluju výzvy a jsem rád, že tu mám vedle sebe oba Red Bully. Jsou pro nás velkou výzvou a určitě to bude opět náročné na strategii," uvedl. 

Verstappena ve druhé řadě doplní na startu Charles Leclerc z Ferrari, který se snaží se dvěma nejlepšími týmy startovního pole držet krok. Hůře dopadl jeho španělský týmový kolega Carlos Sainz jr., jenž neprošel do rozhodující části kvalifikace a skončil jedenáctý.

Hned v úvodu kvalifikace vypadl také ambiciózní Japonec Júki Cunoda. Nováček v týmu AlphaTauri, který v úvodní Velké ceně Bahrajnu vybojoval bodované deváté místo, dostal tentokrát v první části kvalifikace smyk a při následném tvrdém nárazu do bariéry zničil zadní část vozu. Závod tak zahájí z poslední, dvacáté příčky. 

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Emilie Romagny formule 1

Kvalifikace na Velkou cenu Emilie Romagny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Imole:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:14,411, 2. Pérez (Mex./Red Bull) -0,035, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,087, 4. Leclerc (Niz./Ferrari) -0,329, 5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,379, 6. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,415, 7. Norris (Brit./McLaren) -0,464, 8. Bottas (Fin./Mercedes) -0,487, 9. Ocon (Fr./Alpine) -0,799, 10. Stroll (Kan./Aston Martin) bez času.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články