Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pole position si v Mexiku vyjel Bottas před Hamiltonem a Verstappenem

Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika formule 1 vyhrál Valtteri Bottas před kolegou z Mercedesu a úřadujícím mistrem světa Lewisem Hamiltonem. Třetí místo obsadil Max Verstappen z Red Bullu, který hájí dvanáctibodové vedení v čele letošního šampionátu.

Valtteri Bottas z Mercedesu v kvalifikaci na VC Mexika
zdroj: EFE autor: Mario Guzmán

Finský jezdec Bottas, který po sezoně odejde do Alfy Romeo a na jeho místo přijde George Russell z Williamsu, získal 19. pole position v kariéře a druhou z posledních tří závodů. Nejrychlejší čas 1:15,875 zajel hned v úvodu závěrečné sekce a už v ten moment ho hlasitě oslavil v kokpitu. Druhý Hamilton za ním zaostal o 145 tisícin.

"Byla to povedená kola, zvlášť to první. Ve druhém už jsem nezvládl zajet ideálně poslední sektor, ale abych řekl pravdu, to první bylo asi jedno z mých nejlepších vůbec. Mám z toho vážně dobrý pocit," řekl Bottas.

Oba piloti Mercedesu vyvrátili předzávodní předpoklady, že by trať bratří Rodríguezů, umístěná v 2285 metrech, měla díky vyšší nadmořské výšce a řidšímu vzduchu sedět spíše konkurenčnímu Red Bullu.

"Valtteri odvedl skvělou práci. Poslední závody jezdí skvěle a je to dobré i pro tým. Netuším však, co se změnilo. Red Bull byl před námi skoro o šest desetin, ale jakmile začala kvalifikace, měli jsme lepší rychlost. Jsem z toho šokovaný asi jako všichni, ale bereme to," uvedl Hamilton.

Vítěz poslední Velké ceny USA Verstappen totiž na Bottase nestačil ve svém prvním ani druhém měřeném kole. V něm však doplatil na chybu Cunody, který vyjel mimo trať, následoval jej i za ním jedoucí Pérez. Oba tak projíždějícího Nizozemce ovlivnili. Verstappen nakonec na Bottase ztratil 350 tisícin sekundy.

"V posledním kole jsem měl dobrou rychlost, ale pak dva kluci vyjeli mimo trať a já si pomyslel, že z toho bude žlutá zpomalovací vlajka. Celé to kolo tak šlo do háje," řekl Verstappen, který si stěžoval i na špatné vyvážení vozu. "Třetí příčka není nijak úžasná, ale pořád si myslím, že je to lepší než startovat druhý. Kvalifikace se nám nepovedla, ale v závodě tyhle měkké pneumatiky používat nebudeme, takže je stále o co bojovat," dodal nizozemský jezdec.

Kvalifikace byla na více než dvacet minut přerušená po nehodě Lance Strolla z Aston Martinu, jenž dostal v úvodní části smyk a po nárazu do bariéry výrazně poškodil vůz. Kanadský jezdec však už v pátek měnil komponenty v motoru a měl jistotu, že zahájí závod z konce startovního roštu.

Totožnou penalizaci dostali také v kvalifikaci devátý Cunoda z AlphaTauri, desátý Lando Norris z McLarenu nebo patnáctý Esteban Ocon z Alpine. Trest v podobě ztráty pěti míst obdržel za výměnu převodovky i Russell.

Pořadatelé F1 prodloužili smlouvu na VC Číny

Vedení formule 1 prodloužilo s pořadateli Velké ceny Číny v Šanghaji smlouvu na pořádání závodu do roku 2025. Znamená to jistotu na tři ročníky, pro příští rok stejně jako letos a vloni Grand Prix z kalendáře vypadla kvůli pandemii koronaviru.

"Jakmile to okolnosti znovu dovolí, vrátí se Čína do kalendáře," uvedl v prohlášení šéf formule 1 Stefano Domenicali.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:15,875, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,145, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,350, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -0,467, 5. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,581, 6. Sainz (Šp./Ferrari) -0,886, 7. Ricciardo (Austr./McLaren) -0,888, 8. Leclerc (Mon./Ferrari) -0,962, 9. Cunoda (Jap./AlphaTauri) -1,283, 10. Norris (Brit./McLaren) -20,955.

Pozn.: Norris a Cunoda odstartují kvůli penalizaci z konce startovního roštu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články