Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Pérez měl pozitivní test na koronavirus a v Británii nepojede. Hamilton čeká super divný závod

První případ koronaviru se objevil i mezi jezdci ve formuli 1. Tři dny před Velkou cenou Velké Británie měl pozitivní test Mexičan Sergio Pérez, jenž musel do izolace a na Silverstonu se neobjeví. Stejně tak budou i nadále v ochozech chybět fanoušci, což podle Lewise Hamiltona bude super divné.

Sergio Pérez v boxu stáje Racing Point
zdroj: ČTK/PA autor: James Moy

O pozitivním testu Péreze informovala Mezinárodní automobilová federace s tím, že díky přísným hygienickým pravidlům první pozitivní nález ve formuli čtvrtý závod sezony nijak neohrozí. Péreze by měl nahradit jeden z rezervních pilotů Mercedesu, se kterým Racing Point spolupracuje: buď Stoffel Vandoorne, nebo Esteban Gutiérrez.

Pérez nejprve v Silverstonu kvůli nejednoznačným výsledkům testu vynechal tiskovou videokonferenci. Okamžitě zamířil od izolace a opakovaná kontrola u něj odhalila nákazu covidem-19. Mexický jezdec, jenž na okruh vůbec nedorazil, byl proto umístěn do karantény, stejně jako všichni, s nimiž přišel do kontaktu.

Podle FIA se díky zavedení přísných pravidel podařilo situaci okamžitě dostat pod kontrolu a program Velké ceny Británie, který zahájí páteční tréninky, není ohrožen. Vedení Racing Pointu informovalo, že Pérez, který stejně jako ostatní účastníci šampionátu musí podstupovat každých pět dní kontroly, se cítí fyzicky v pořádku.

Racing Point má v úmyslu postavit na start dva vozy, ale zatím neoznámil, kdo Péreze nahradí. Rezervním pilotem Mercedesu pro nadcházející víkend je Gutiérrez. Osmadvacetiletý Mexičan se naposledy ve formuli 1 představil před čtyřmi lety v barvách Haasu.

Další možností je Vandoorne, ten se však připravuje na pokračování sezony formule E. Osmadvacetiletý belgický pilot naposledy ve formuli 1 závodil v roce 2018 za McLaren. Podle pravidel si Racing Point může vybrat i úplně jiného zástupce.

Formule kvůli pandemii koronaviru odstartovala na začátku července se čtyřměsíčním zpožděním a celkem jedenáct závodů bylo zrušeno. V provizorním kalendáři je zatím třináct Velkých cen, všechny v Evropě. V rámci přísných bezpečnostních opatření se závodí bez diváků, zatímco stáje žijí ve vlastních "bublinách" a s ostatními týmy nepřijdou vůbec do styku.

Bude to super divné, řekl Hamilton

Na domácí podnik se hodně těšil Lewis Hamilton, pro něhož závod v Silverstonu patří mezi nejoblíbenější. A to hlavně díky fanouškům. Ti ale budou kvůli koronavirovým nařízením chybět a britská hvězda čeká super divný zážitek.

"Velká cena Británie je nejlepší závod a je to hlavně díky fanouškům, kterých vždycky dorazí tisíce a udělají skvělou atmosféru. Takže bez nich to bude super divné," řekl šestinásobný mistr světa Hamilton, který ovládl předchozí Velké ceny Štýrska a Maďarska.

Díky dvěma vítězstvím za sebou se Hamilton po třech Grand Prix posunul do čela průběžného pořadí seriálu s náskokem pěti bodů před týmovým kolegou Valtterim Bottasem, který vyhrál úvodní díl koronavirem opožděné a zkrácené sezony v Rakousku.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA/ autor: Hoch Zwei

Mercedes tak potvrdil nadvládu v ročníku, ve kterém navíc jeho jezdci ovládli také všechny kvalifikace. "Vyřešili jsme problémy, které nás trápily v prvním závodě a získali jsme dost bodů. Ale první tři závody také ukázaly, jak je ve zkrácené sezoně důležitá spolehlivost," uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff.

"Jsme jedním ze dvou týmů, kterým se podařilo dokončit všechny dosavadní závody s oběma vozy. A moc dobře víme, že když závod nedokončíte, tak se vedení rychle rozplyne," přidal Wolff. Kromě Mercedesu se podařilo s oběma monoposty dokončit všechny závody také McLarenu.

Třetí místo v průběžném pořadí mistrovství světa patří Maxi Verstappenovi z Red Bullu, který však na Hamiltona ztrácí už třicet bodů. "Víme, na čem musíme zapracovat. A vzhledem k tomu, že kousek od Silverstonu máme továrnu, tak by nám to mohlo pomoci," prohlásil.

Naopak další trápení čeká podle všeho Ferrari, protože okruh v Silverstonu je zaměřený na rychlost a vozy italské stáje výkonem za konkurencí zaostávají. "Víme, že z tohoto pohledu to bude hodně těžké. Ale musíme nasbírat co nejvíc informací, aby mohly práce na vozech pokračovat správným směrem," uvedl sportovní ředitel Laurent Mekies.

Program Velké ceny Británie odstartují páteční tréninky, sobotní kvalifikace začne stejně jako nedělní závod v 15 hodin. Okruh v Silverstonu bude dějištěm i následujícího závodu příští týden, který se pojede k 70. výročí formule 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články