Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Osmé pole position sezony získal na okruhu v Monze Leclerc

Již osmé pole position sezony získal na italském okruhu Monza Charles Leclerc, čímž vyrovnal rekord Michaela Schumachera z roku 2004, ve kterém hájil barvy italské stáje. Druhý za Monačanem dojel lídr průběžného pořadí Verstappen a Leclercův kolega Sainz, oba ale čeká pokles startovním polem kvůli penalizacím. 

Je nám líto, video expirovalo.
Charles Leclerc získal v Monze osmé pole position sezony

Čtyřiadvacetiletý Monačan získal osmou letošní pole position a sedmnáctou celkově. V domácím závodě týmu Ferrari zaútočí na šesté vítězství v kariéře. Rodák z Monte Carla může v pořadí MS snížit manko 109 bodů na vedoucího Verstappena.

"Je to úžasné. Nebyla to snadná kvalifikace, ale věděl jsem, že máme v autě docela velký potenciál. Jsem rád, že jsem v poslední části poskládal vše dohromady a doufám, že to v neděli zvládneme jako v roce 2019," připomněl tehdejší vítězství Leclerc.

Jezdci Ferrari vyjeli u příležitosti stého výročí tratě v Monzě a 75 let od vzniku automobilové značky ve žlutých kombinézách. Ta odkazuje na barvu Modeny, kde se narodil zakladatel týmu Enzo Ferrari. Ostatní členové oblékli žlutá trička, stejná barva je i na určitých částech rudého monopostu. Leclerc se blýskl nejrychlejším časem 1:20,161 v závěru třetí části, kdy porazil úřadujícího šampiona a vítěze posledních čtyř závodů Verstappena o 145 tisícin sekundy. "Prostě jsem víc riskoval. Věděl jsem, že musím naplno využít náš výkon a vyšlo to," doplnil Leclerc.

Komplikace pro Williams

Thajský pilot formule 1 Alex Albon přijde kvůli zánětu slepého střeva o Velkou cenu Itálie. V týmu ho nahradí Nizozemec Nyck de Vries a odbyde si závodní premiéru.

Pilot Williamsu se ráno necítil dobře a nakonec musel na operaci. Šestadvacetiletý jezdec tak po nadějných výsledcích v trénincích přijde o zbývající program v Monze.

De Vries už na slavném italském okruhu v prvním pátečním tréninku zastoupil v Aston Martinu Sebastiana Vettela. Sedmadvacetiletý pilot nakonec obsadil předposlední 19. příčku.

Nizozemec ale vedle Leclerca neodstartuje. Kvůli výměně spalovacího motoru klesne o pět míst. "Myslím, že jsem zajel povedené kolo a zatím je to pro nás dobrý víkend. V neděli nás čeká zajímavá bitva. Pokusím se vyhnout problémům na startu a propracovat se vpřed," uvedl Verstappen. 

Ještě větší ztráta čeká třetího Sainze, jenž se propadne kvůli výměně pohonné jednotky a převodovky na konec roštu. Z něj vyrazí i dnes pátý Lewis Hamilton z Mercedesu, čtvrtého Sergia Péreze z Red Bullu čeká pád o deset míst.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Itálie formule 1

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:20,161, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,145, 3. Sainz (Šp./Ferrari) -0,268, 4. Pérez (Mex./Red Bull) -1,045, 5. Hamilton -1,363, 6. Russell (oba Brit./Mercedes) -1,381, 7. Norris (Brit./McLaren) -1,423, 8. Ricciardo (Austr./Mercedes) -1,764, 9. Gasly (Fr./AlphaTauri) -2,487, 10. Alonso (Šp./Alpine) bez času.

Pozn.: Verstappen klesne kvůli penalizaci o pět míst, Pérez o 10 a Sainz s Hamiltonem odstartují z konce startovního roštu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články