Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Nový traťový rekord a další pole position. Hamilton doma odstartuje z prvního místa

Obhájce titulu se nadále veze na vítězné vlně a na domácím okruhu v Silverstonu bude útočit z první pozice na třetí vítězství v řadě. Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Británie formule 1. Nadvládu Mercedesu v letošní sezoně potvrdil druhým místem Valtteri Bottas.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton odstartuje v Silverstonu z pole position

Hamilton měl sice ve druhé části problémy a vyjel z trati, ale v závěrečném dějství stanovil časem 1:24,303 nový traťový rekord. Šestinásobný vítěz Velké ceny Británie vylepšil vlastní rekord na 91 kvalifikačních triumfů a na domácím okruhu v Silverstonu získal šestou pole position za posledních osm let.

"Hrozně tady foukalo, takže jízda tady vypadá, jako kdybyste žonglovali s míčky a stáli u toho na pohyblivé desce," řekl Hamilton. "Také proto jsem tam dostal hodiny, ale ustáli jsme to. Sice to nebylo dokonalé, ale tohle prostě neomrzí," přidal britský pilot.

Do první řady na startu čtvrtého závodu ročníku se vedle Hamiltona postaví jeho týmový kolega Bottas. Na šestinásobného mistra světa sice ztratil tři desetiny sekundy, ale i tak potvrdil, že vítěz posledních šesti Pohárů konstruktérů Mercedes zatím nemá v koronavirem zkrácené sezoně soupeře.

"Až do třetí části to byla velmi dobrá kvalifikace, ale potom mi začalo auto driftovat víc, než by se mi líbilo. Ale Lewis tady loni vyhrál z druhého místa, takže nejsem bez šance," uvedl Bottas. "Za námi je dost velká mezera, ale Valtteri mě od začátku držel pod tlakem a musel jsem tak jet na hraně," dodal Hamilton.

Mercedes je moc rychlý, uvedl Verstappen

Třetí Max Verstappen z Red Bullu byl totiž o dalších sedm desetin pomalejší, stejně jako čtvrtý Charles Leclerc z Ferrari. Nedařilo se naopak druhému jezdci italské stáje, čtyřnásobnému mistru světa Sebastianu Vettelovi, který byl se ztrátou dvou sekund na Hamiltona desátý.

"Mercedes je prostě strašně moc rychlý. Musíte se s tím smířit a dělat, co můžete. Takže budu bojovat, protože na třetím místě vždycky máte šanci," řekl Verstappen. "Naše nová auta jsou docela citlivá na vítr a pomalé zatáčky a chovají se hodně nezvykle. Ale i tak je to zábava s nimi jezdit," dodal.

Nedělní závod odstartuje v 15:10. Hamilton bude usilovat o 87. vítězství v kariéře, kterým by se přiblížil k rekordu slavného Michaela Schumachera na rozdíl čtyř triumfů.

Kvalifikace na Velkou cenu Británie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Silverstonu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:24,303, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -0,313, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,022, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) -1,124, 5. Norris (Brit./McLaren) -1,479, 6. Stroll (Kan./Racing Point) -1,536, 7. Sainz (Šp./McLaren) -1,662, 8. Ricciardo (Austr./Renault) -1,706, 9. Ocon (Fr./Renault) -1,906, 10. Vettel (Něm./Ferrari) -2,036.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články