Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nevraživost mezi stájemi, šéfy i jezdci. A vítěz toho všeho je formule 1, myslí si Rosberg

Jeden závod pro Maxe Verstappena, dva pro Lewise Hamiltona. Start sezony formule 1 zatím nabízí vyrovnanou a vyhecovanou bitvu mezi dvěma hvězdami a dá se čekat, že podobný scénář nabídne také víkendová Velká cena Španělska. Bývalý světový šampion Nico Rosberg cítí, že jak mezi jezdci, tak i šéfy jejich stájí i Red Bullem a Mercedesem panuje nevraživost, z čehož dle něj ale profituje celý šampionát.

Lewis Hamilton z Mercedesu (vlevo) a Max Verstappen z Red Bullu
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: HOCH ZWEI

Verstappen na Hamiltona po třech závodech ztrácí osm bodů, mohlo to být ale méně, kdyby nebyl už třikrát v klíčovém momentu potrestán za porušení traťových limitů.

Naopak úřadující šampion z Mercedesu bude vedle možnosti zvýraznit náskok mít druhý pokus na jubilejní 100. pole position v kariéře. V Barceloně se pojede díky konci nouzového stavu v zemi před tisícovkou vylosovaných členů okruhu.

"Obrázek sezony se začíná vyjasňovat. Red Bull a Mercedes jsou dva výjimečné týmy a Max s Lewisem zase výjimeční jezdci. Pokud zajedeme v Barceloně náš standardní závod, budou už po čtvrtém závodě patrné naše silné a slabé stránky. Zatím je znát, že je šampionát neskutečně těsný," řekl šéf Red Bullu Christian Horner.

Hamilton s Verstappenem se dosud střídají na prvním a druhém místě. Zatímco nizozemský mladík ovládl Grand Prix Emilie Romagny, Brit vyhrál v Bahrajnu a Portugalsku. Jeho osmibodový náskok v čele ale mohl být o něco menší, kdyby Verstappen nedoplácel na situace, kdy se ocitl mimo vytyčenou trať. V Bahrajnu takto přišel o vítězství, kdy musel v závěru přepustit vedoucí pozici svému rivalovi a v Portugalsku přišel jak o nejrychlejší kolo v kvalifikaci, tak i v závodě, což ho stálo prémiový bod.

"Celé tyhle dohady o porušování limitů jsou frustrující. Během prvních tří závodů pro nás byly brutální a dost drahé," netajil se Horner a konzultant Helmut Marko volal i po změnách v pravidlech. Bývalý mistr světa a Hamiltonův týmový kolega Nico Rosberg v této souvislosti podotkl, že přesně takovéto drobnosti mohou boj o titul rozhodnout.

"Max prostě udělal víc chyb, ale to si nemůžete dovolit, pokud chcete být mistrem světa proti Lewisovi. Víme, že je na něj velký tlak, a je známo, že i Red Bull a Mercedes nejsou nejlepší přátelé. Šéfové Toto Wolff a Helmut Marko se nemohou vystát a zdá se, že u jezdců je to podobné. Ještě si s tím užijeme spoustu zábavy," pronesl Rosberg.

Rivalitu obou týmů násobí i fakt, že je dělí jen 18 bodů v Poháru konstruktérů. "Největším vítězem je formule 1. A pokud to takhle vydrží po celých 23 závodů, bude to hodně peprné," uznal Horner.

Do boje o stupně vítězů se začínají vracet i jejich druzí jezdci Valtteri Bottas a Sergio Pérez. V Portugalsku skončili na třetím a čtvrtém místě, na vedoucí Hamiltonovu příčku v MS přesto ztrácí už 37, respektive 47 bodů. Třetím nejlepším pilotem šampionátu je tudíž aktuálně Lando Norris z McLarenu. Ve Španělsku se navíc bude chtít předvést v prvním roce ve Ferrari domácí Carlos Sainz nebo navrátilec v F1 a dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso z Alpine.

Program Velké ceny Španělska začne tradičně v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím tréninku je následně v plánu od 15:00 SELČ kvalifikace. Závod začne ve stejném čase o den později.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články