Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Neposlouchali mě, když jsem říkal, co auto potřebuje, bilancuje nevalný start sezony Hamilton

Čerstvá, rekordně dlouhá sezona formule 1 již má za sebou úvodní Velkou cenu. Závod v Bahrajnu v mnohém napověděl, kdo má v novém roce náskok před konkurenty a kdo naopak ve vývoji "šlápl" vedle a potřebuje co nejrychleji přijít s vylepšením svého monopostu. Do druhé skupiny, zdá se, patří také stáj Mercedes se sedminásobným šampionem Lewisem Hamiltonem. Ten ovšem naznačil, že jeho výhradám k loňskému vozu a k vývoji nového tým moc váhy nepřikládal.

Lewis Hamilton
zdroj: PA Images / Profimedia autor: David Davies

Sedminásobný mistr světa dokončil letošní úvodní VC na pátém místě, což by se po loňské sezoně zmaru pro Mercedes mohlo zdát jako relativně úspěšný start nového ročníku – ačkoliv si v umístění v úvodním závodu pohoršil o dvě pozice (loni ovšem kvůli technickým problémům v Bahrajnu nedokončil ani jeden vůz Red Bull). Alarmující je ovšem propast, kterou německá stáj ztrácí na vedoucí týmy – Hamilton ztratil na vítěze Maxe Verstappena více než 50 vteřin.

V dáli ovšem oběma vozům Mercedes nezmizel pouze úřadující šampion Verstappen. Odpověď oba britští piloti Mercedesu nenalezli ani na vozy Ferrari a ani na Fernanda Alonsa v Aston Martin. Ten s Hamiltonem svedl na trati atraktivní souboj a ačkoliv se sedminásobný šampion Hamilton bránil, co to šlo, na španělského matadora byl se svým vozem krátký.

Je nám líto, video expirovalo.
Úvodní VC v Bahrajnu ovládly vozy Red Bull

"Loni jsem o těch problémech vozu mluvil, řekl jsem, co je s vozem špatně," uvedl Hamilton v rozhovoru pro BBC. "Řídil jsem mnoho vozů, vím, co auto potřebuje a co ne," dodal. Že se německý tým vydal ve vývoji špatným směrem, ostatně uznal i šéf stáje Toto Wolff. "Ztratili jsme rok vývoje, učinili jsme špatné rozhodnutí," přiznal. "Pokud začneme od základů, možná budeme schopni se vrátit dostatečně silní a konkurovat Red Bullu," neztrácí víru Wolff.

A navzdory frustrující situaci, do které se dostal s týmem, se kterým byl v uplynulé éře sportu zvyklý vítězit a sbírat trofeje, víru v obrat neztrácí ani Hamilton. "Jsme mnohonásobní šampioni, tentokrát nám to s vývojem prostě nevyšlo stejně jako loni. Ale to neznamená, že situaci nemůžeme změnit," uzavřel britský pilot.

Zdroj
Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články