Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Nemocného Péreze nahradí v Británii u Racing Pointu zkušený Hülkenberg

Stáj Racing Point našla náhradu za mexického pilota Sergia Péreze, který je kvůli pozitivnímu testu na koronavirus v karanténě. V následujících dvou závodech formule 1 pojede v růžovém voze zkušený Němec Nico Hülkenberg. Před úvodním tréninkem na Velkou cenu Británie to oznámili zástupci týmu.

Němec Nico Hülkenberg
zdroj: ČTK/PA/ autor: James Moy

Třiatřicetiletý Hülkenberg loni obsadil v barvách Renaultu celkové 14. místo. Předtím jezdil za Williams, Sauber a předchůdce Racing Pointu Force India. Celkem má v seriálu na kontě 177 závodů. Do Británie přijel až ve čtvrtek a hned se podrobil testu na koronavirus.

"Najít za Sergia narychlo náhradu nebylo snadné, ale v Nicovi máme super náhradníka, který navíc dobře zná náš tým," řekl šéf stáje Racing Point Otmar Szafnauer. "Sice jsme ho bez přípravy hodili do hluboké vody, ale učí se rychle a všechno rychle zvládne," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Pérez je v karanténě, trénink ovládl Stroll

Hülkenberg přiletěl z Kolína nad Rýnem do Birminghamu ve čtvrtek večer jen s botami a helmou. Musel se podrobit testu na covid-19, po negativním výsledku strávil 45 minut na simulátoru a do garáží na okruhu přišel deset minut před startem dnešního prvního tréninku.

"Výsledky nám dali asi v 10:45, takže jsme se museli rychle dostat do auta," uvedl Szafnauer. "Ani ne před 24 hodinami jsem byl na cestě na Nürburgring a teď jsem tady, takže tomu pořád nemůžu uvěřit," přidal Hülkenberg, který do tréninku nastoupil ve vypůjčené kombinéze od týmového kolegy Lance Strolla.

Hülkenberg, který ještě ve formuli 1 ani jednou nebyl na stupních vítězů, by navíc mohl Péreze nahradit i za týden, kdy se v Silverstonu pojede Velká cena k příležitosti 70. výročí formule. Původně totiž byla povinná karanténa sedmidenní, ve čtvrtek ji však britské úřady protáhly na deset dnů.

"Pokud bude (Pérez) mimo na dva závody, tak ho v obou zastoupí Nico," prohlásil Szafnauer. "Ale zatím v tom není úplně jasno, protože nevíme, jestli pro něj platí sedmidenní karanténa, nebo už desetidenní," přidal šéf Racing Pointu.

Třicetiletý Pérez nejprve v Silverstonu kvůli nejednoznačným výsledkům testu vynechal tiskovou videokonferenci. Okamžitě zamířil do izolace a opakovaná kontrola u něj odhalila covid-19. Mexický jezdec, jenž na okruh vůbec nedorazil, byl proto umístěn do karantény, stejně jako všichni, s nimiž přišel do kontaktu.

Podle FIA se díky zavedení přísných pravidel podařilo situaci okamžitě dostat pod kontrolu a program Velké ceny Británie, který zahájí dnešní tréninky, není ohrožen. Vedení Racing Pointu informovalo, že Pérez, který stejně jako ostatní účastníci šampionátu musí podstupovat každých pět dní kontroly, se cítí v pořádku.

Formule kvůli pandemii koronaviru odstartovala na začátku července se čtyřměsíčním zpožděním a celkem jedenáct závodů bylo zrušeno. V provizorním kalendáři je zatím třináct Velkých cen, všechny v Evropě. V rámci přísných bezpečnostních opatření se závodí bez diváků, zatímco stáje žijí ve vlastních "bublinách" a s ostatními týmy nepřijdou vůbec do styku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články