Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Největší favorit F1 Verstappen chce na úvod konečně uspět v Bahrajnu

Startuje šampionát formule 1. Úvodní Velká cena Bahrajnu nesedí největšímu favoritovi, ale Nizozemec Max Verstappen z Red Bullu tu chce zrušit tradiční smůlu. V závodě, který ještě nikdy nevyhrál, hodlá úspěšně začít útok na obhajobu titulu. V novém ročníku, jenž má rekordních 23 Velkých cen, přibyl noční podnik v Las Vegas. Za největší soupeře Red Bullu jsou považování stáje Mercedes a Ferrari.

Max Verstappen
zdroj: PA Images / Profimedia autor: David Davies

Pětadvacetiletý Verstappen se pokusí navázat na loňskou sezonu, kdy vyhrál rekordních 15 z 22 závodů a titul měl jistý už čtyři závody před koncem. Red Bull měl také před sezonou nejvydařenější testy ze všech. Rodák z Hasseltu tak věří, že poprvé vyhraje i v Bahrajnu.

"Max posledních několik let postupně rostl a nyní je ve fázi kariéry, kdy má velkou sebejistotu. Je zkušený a umí zapnout ve správný moment. Po fyzické stránce je ve skvělé formě a už se těší na začátek sezony," citovala agentura Reuters šéfa týmu Christiana Hornera. Verstappenovým kolegou bude opět Sergio Pérez, který vloni skončil v šampionátu třetí.

Vylepšit druhé místo v Poháru konstruktérů se pokusí Ferrari. V italské stáji skončil šéf Mattia Binotto a nahradil ho Frédéric Vasseur, který přišel z týmu Alfa Romeo. Slavný tým z Maranella čeká na titul mezi jezdci 16 let, naposledy uspěl v roce 2007 Kimi Räikkönen. V Bahrajnu bude Ferrari obhajovat loňský double, vyhrál zde Charles Leclerc před Carlosem Sainzem.

Vyzvat Red Bull chce i Mercedes. Někdejší hegemon, který získal v letech 2014 až 2020 tituly mezi jezdci i týmy, doplatil loni na změnu technických pravidel a po slabším úvodu se rozjížděl až v závěru. Přestože se mu podařilo vyřešit potíže s poskakováním vozu, v testech ještě na Red Bull ztrácel. "Je těžké číst, jak na tom jsou. Možná něco schovávají. Uvidí se v závodě," uvedl Horner.

Osmatřicetiletý Hamilton prožil vloni poprvé sezonu bez jediného vítězství. S 310 starty je druhým nejzkušenějším jezdcem v poli po Fernandu Alonsovi (355). "Musíme ještě na něčem zapracovat. Pořád to není perfektní a stále nejsme schopní Red Bullu a Ferrari konkurovat," podotkl Hamilton.

Poté, co ukončili kariéru čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel a Mick Schumacher se stal po konci v Haasu testovacím jezdcem Mercedesu, zbyl v poli jen jediný německý zástupce – Nico Hülkenberg v Haasu. Jubilejní dvacátou sezonu začne v F1 jednačtyřicetiletý Fernando Alonso, který přestoupil z Alpine do Aston Martinu. Chybět v Bahrajnu nebude ani jeho týmový kolega Lance Stroll, který si nedávno poranil po pádu z kola zápěstí. Aston Martin se prezentoval při testech rychlými časy. Zaostával naopak vloni pátý McLaren.

Novými tvářemi v motoristické VIP společnosti budou Australan Oscar Piastri, který nahradil v McLarenu Daniela Ricciarda, a Logan Sargeant ve Williamsu. Sargeant je po Scottu Speedovi prvním Američanem od roku 2007, který zahájí sezonu v F1. Premiérový ročník čeká i Nizozemce Nycka de Vriese v AlphaTauri, ten si ale odbyl debut vloni v GP Itálie.

Nová Velká cena Las Vegas se uskuteční 18. listopadu jako předposlední závod sezony. Do programu se vrací GP Kataru, která se poprvé uskutečnila před dvěma lety. V Losailu se pojede jeden ze šesti sprintů v sezoně, další budou v Ázerbájdžánu, Rakousku, Belgii, Texasu a v Brazílii.

Program úvodní Velké ceny Bahrajnu začne v pátek dvěma tréninky. Po sobotním třetím je na programu od 16:00 SEČ kvalifikace. Závod se uskuteční ve stejném čase o den později.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články