Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nejlepší pilot F1, který nezískal titul. Zemřel Stirling Moss

V 90 letech zemřel legendární pilot formule 1 Brit Stirling Moss. Talent, který se projel v desítkách vozů, ale nejvíce miloval ty britské. Vítěz 16 Velkých cen byl označován za nejlepšího jezdce, který nikdy nezískal titul. Podle BBC zemřel po dlouhé nemoci.

Stirling Moss
zdroj: ČTK/ZUMA

"Zemřel tak, jak žil, a vypadal u toho skvěle. Prostě usnul. Zavřel oči a bylo to," řekla listu Daily Mail Mossova třetí manželka Susie, s kterou se oženil v roce 1980.

Závodnické nadání zdědil Stirling Moss po otci Alfredovi, úspěšném zubaři, který se dokonce umístil ve druhé desítce absolutního pořadí ve slavném závodě na 500 mil na okruhu v Indianapolis. Není divu, že Mosse juniora zajímaly automobily už odmala a jakmile to jen trochu šlo, hrnul se za volant.

Byl to přirozený talent. Například na Rallye Monte Carlo 1952 si půjčil Talbot Sunbeam a v cíli nestačil na jedinou posádku.

Je nám líto, video expirovalo.
Zemřel Stirling Moss, legendární pilot F1, jenž nezískal titul

V seriálu F1 závodil Moss v letech 1951 až 1961. Od roku 1955 se umístil v šampionátu čtyřikrát za sebou na druhém místě, pak skončil třikrát v řadě třetí.

V prvních třech vydařených sezonách kryl Moss, který bude už asi navždy považován za korunního prince F1, záda svému příteli a rádci Juanu Manueli Fangiovi. Nejblíže titulu byl v roce 1958, kdy ho o jediný bod předstihl krajan Mike Hawthorn. Tomu po závodu v Portu hrozila diskvalifikace, ale Moss se ho zastal, takže jeho rivalovi body za druhé místo zůstaly.

Legendární výkon na legendárním závodu

Jednoho z nejslavnějších triumfů dosáhl Moss v roce 1955 v závodě Mille Miglia. Vedle sebe posadil jako navigátora novináře Davida Jenkinsona. Výsledkem byl neuvěřitelný výkon - tisíc mil (1597 kilometrů) dlouhou trasu na otevřených italských silnicích různé kvality urazili za deset hodin, sedm minut a 48 vteřin, průměrnou rychlostí téměř 158 km/h. Druhý Fangio, který si nechtěl vzít na svědomí případné zranění či smrt spolujezdce a jel sám, dorazil o půl hodiny později.

"Doufám, že se o mně bude pořád mluvit jako o nejlepším jezdci, co nikdy nezískal titul, ale vlastně na tom nezáleží. Hlavní pro mě bylo získat si respekt soupeřů a to se mi povedlo, řekl bych," prohlásil jednou.

Do historie se zapsal také jako první domácí vítěz britské Grand Prix, kterou ovládl v roce 1955 na okruhu v Aintree. Kromě formule 1 se Moss věnoval také okruhovým závodům cestovních vozů, dálkovým závodům a startoval také v rallye. Nasbíral celkem 212 vítězství. V roce 1961 ho BBC vyhlásila britskou sportovní osobností roku.

Usedl do neuvěřitelných osmi desítek různých vozů, mezi kterými nechyběly značky Maserati, Mercedes-Benz, Porsche nebo Ferrari, nejlépe se ale cítil za volantem těch britských. "Radši čestně prohraji v britském autě, než bych vyhrál v nějakém zahraničním," svěřil se jednou novinářům.

Náhlý konec kariéry

Konec Mossovy závodní kariéry přišel nečekaně v roce 1962, kdy koncem dubna na tradičním velikonočním klání v britském Goodwoodu těžce čelně havaroval a utrpěl zranění hlavy. Byl v bezvědomí a na čas mu ochrnula levá polovina těla. Sice se léčil dlouho, ale ne dostatečně. Svůj návrat na závodní dráhu uspěchal a po čase musel skončit. Závodění se ale nikdy tak docela nevzdal, až do vysokého věku se objevoval jako vážený host v celé řadě soutěží.

Moss, který byl v roce 1990 uveden do Síně slávy světového motorsportu a o deset let později povýšen do šlechtického stavu, zůstal i po skončení závodnické dráhy v motorsportu aktivní. Navštěvoval závody, vykonával různé funkce a pravidelně se účastnil goodwoodského Festivalu rychlosti.

V posledních letech života Mosse trápily zdravotní problémy. V roce 2016 se v Singapuru nakazil infekcí a strávil přes čtyři měsíce v nemocnici. Předloni se kvůli zdravotním potížím rozhodl stáhnout z veřejného života a trávit více času s rodinou.

"Sportovní svět ztratil nejen skutečnou ikonu a legendu, ale i džentlmena. Mercedes přišel o drahého přítele. Budete nám chybět, sire Stirlingu," napsal tým Mercedes na Twitteru.

"Skvělý soupeř, nadmíru talentovaný závodník a dokonalý džentlmen. V mezinárodním motoristickém sportu po něm zůstane nesmazatelná stopa," uvedla britská stáj McLaren.

Se svým slavným předchůdcem se na sociálních sítích rozloučil i britský pilot Lewis Hamilton. "Říct sbohem nikdy není jednoduché a může to být i smutné, ale on tu stále bude v našich vzpomínkách a bude navždy obrovskou částí historie britského motorsportu," napsal šestinásobný mistr světa F1 na Instagramu.

"Budou mi chybět naše rozhovory. Abych byl upřímný, to naše přátelství bylo neobvyklé. I když jsme byli z naprosto odlišných epoch a měli jsme i jiné zázemí, sedli jsme si a díky naší společné lásce k závodění se z nás stali parťáci. Jsem opravdu vděčný za okamžiky strávené s ním," přidal Hamilton.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články