Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Návrat Alonsa do McLarenu potvrzen, duo vytvoří s Buttonem

Woking (Velká Británie) - Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso byl podle očekávání potvrzen jako nový jezdec stáje McLaren. Třiatřicetiletý dvojnásobný světový šampion vytvoří soutěžní dvojici s Britem Jensonem Buttonem, se kterým tým prodloužil smlouvu na další sezonu. Button dostal přednost před mladým Dánem Kevinem Magnussenem, s nímž tvořil pár v uplynulé sezoně.

Fernando Alonso
zdroj: Getty Images autor: Clive Mason

Alonsova budoucnost po odchodu z Ferrari byla už delší dobu veřejným tajemstvím. Dvojnásobný mistr světa se do McLarenu vrací po sedmi sezonách. Za tým se sídlem ve Wokingu závodil už v roce 2007, ale nedokázal vyjít s tehdejším britským kolegou Lewisem Hamiltonem a po nevydařeném ročním angažmá odešel. Posledních pět let strávil ve Ferrari, v jehož barvách se stal třikrát vicemistrem světa. Tituly získal v letech 2005 a 2006 jako jezdec Renaultu, za který odjezdil dohromady šest sezon.

Spojení s Hondou láká

K návratu ho zlákalo obnovení spolupráce McLarenu s japonským výrobcem motorů Honda. "Jdu do toho projektu s nadšením a odhodláním," řekl Alonso. "Měl jsem v tomto roce různé nabídky, některé velmi lákavé. Ale už před více než rokem mě kontaktoval McLaren, jestli bych se nechtěl aktivně podílet na tomhle partnerství (McLarenu s Hondou). Partnerství, které tak dlouho ve formuli 1 dominovalo," řekl Alonso. Honda dodávala McLarenu motory v letech 1988-1992 a tehdy z 80 Velkých cen vyhráli jezdci týmu 43 a díky Ayrtonu Sennovi a Alainu Prostovi získali čtyři mistrovské tituly mezi jednotlivci a čtyři triumfy v Poháru konstruktérů.

Stejně jako v minulém ročníku, kdy byl ve Ferrari jeho týmovým kolegou Fin Kimi Räikkönen, vytvoří Alonso soutěžní dvojici s dalším exmistrem světa. Prodloužení smlouvy s Buttonem, který se stal šampionem v roce 2009 jako jezdec stáje Brawn, se přitom spíše nečekalo. Po pětiletém působení mu končila smlouva a spekulovalo se o tom, že tým vsadí na dvaadvacetiletého Magnussena. Ten se pro příští rok přesune do role testovacího a náhradního jezdce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články