Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Nadvládu Hamiltona narušil v Belgii Rosberg. Závod přerušila havárie

Spa (Belgie) – Vedoucímu muži šampionátu Lewisi Hamiltonovi se sice podařilo během závodu prodřít se z poslední řady až prakticky k vrcholu, na první příčky to však nestačilo. Mimo druhého Ricciarda ho před sebe nepustil ani jeho hlavní sok Nico Rosberg, který stylem start-cíl dokázal uhájit první místo po vítězné kvalifikaci. Závod poznamenala těžká nehoda Kevina Magnussena.

Nico Rosberg před Danielem Ricciardem ve Velké ceně Belgie
zdroj: Reuters autor: Yves Herman

Havárie ve slavném úseku Eau Rouge

Dánský jezdec havaroval v šestém kole ve vysoké rychlosti v obávané zatáčce Eau Rouge, podle všeho je ale v pořádku. Z vraku vystoupil sám, jen lehce kulhal. Na trať vyjel zpomalovací vůz, ale brzy zavedl jezdce do boxů, protože oprava ochranné bariéry se protahovala. Ve vedení byl v té době vítěz kvalifikace Nico Rosberg z Německa, mistr světa Lewis Hamilton z Británie byl po startu z poslední řady už pátý. 

Rosberg z pole position odstartoval dobře a vyhnul se možným problémům. To Nizozemec Max Verstappen v Red Bullu o druhé místo přišel a navíc se zapletl do vzájemné kolize pilotů Ferrari Sebastiana Vettela a Kimiho Räikkönena, kteří se v první zatáčce tlačili před něj.

Vettel nenechal finskému týmovému kolegovi prostor a způsobil kontakt, po němž zůstal stát napříč vozovkou. O Räikkönenenův vůz si zase poškodil přední křídlo Verstappen. Všichni tři spolufavorité museli k opravě do boxů, kde se na Räikkönenově podvozku dokonce objevily plameny. Mohl sice pokračovat, ale o kolo zpět.

Po přerušení si vedoucí jezdci uhlídali pozice, Hamilton i vedení v šampionátu

Po restartu závodu si udržel druhé místo Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, který svou pozici uhájil před dotírajícím Hamiltonem. Tomu se podařilo po přerušení závodu předstihnout Němce Nico Hülkenberga z Force India a Španěla Fernanda Alonsa z McLarenu, který se v závěru závodu propadnul na sedmou pozici. Z vítězství se raduje suverénní Rosberg, který vyhrál pošesté v sezoně, Hamilton si před ním ovšem udržel vedení v šampionátu o devět bodů. 

"Nebyl to pro mě úplně ten nejtěžší závod všech dob, vždyť jsem nemusel bojovat s Lewisem. Ale radost mám ohromnou," pronesl vicemistr světa Rosberg, který ocenil výkon Hamiltona, jenž se prokousal až na pódium. "Gratuluji Lewisovi. Zezadu až na třetí místo, to je působivé," řekl.

Velká cena Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Franchorchamps:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:44:51,058 (prům. rychlost: 179,279 km/h), 2. Ricciardo (Austr./Red Bull) -14,1, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -27,6, 4. Hülkenberg (Něm./Force India) -35,9, 5. Pérez (Mex./Force India) -41,3, 6. Vettel (Něm./Ferrari) -46,7, 7. Alonso (Šp./McLaren) -59,8, 8. Bottas (Fin./Williams) -1:00,9, 9. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1:02,1, 10. Massa (Braz./Williams) -1:05,3.

Pořadí MS (po 13 z 21 závodů): 1. Hamilton 232 b., 2. Rosberg 223, 3. Ricciardo 151, 4. Vettel 128, 5. Räikkönen 124, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) 115, 7. Bottas 62, 8. Pérez 58, 9. Hülkenberg 45, 10. Massa 39.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 455, 2. Red Bull 274, 3. Ferrari 252, 4. Force India 103, 5. Williams 101, 6. McLaren 48, 7. Toro Rosso 45, 8. Haas 28, 9. Renault 6, 10. Manor 1.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články