Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Mercedes ve formuli 1 dál ztrácí, Hamilton chce úpravy vozu

Šampion formule 1 poslední dobou tápe. Suverenita Lewise Hamiltona je fuč, což se potvrdilo na GP Rakouska, a náskok Maxe Verstappena narůstá. Po technických potížích skončil pilot Mercedesu stejně jako už v kvalifikaci až čtvrtý a na vedoucího pilota šampionátu ztrácí 32 bodů. Britský jezdec prohlásil, že jestli má ještě bojovat o obhajobu titulu, potřebuje jeho vůz výrazné změny.

"Jsme od Red Bullu na míle daleko. Čeká nás dost práce a potřebujeme, aby se přidaly všechny ruce k dílu. Soupeř nasadil během posledních dvou závodů na svůj vůz řadu změn, zatímco my žádné," řekl Hamiton pro Autosport v narážce na fakt, že představitelé Mercedesu před týdnem vzkázali, že už pro tuto sezonu stopli program vývoje vozu. "Je ale nutné něco nového přidat, jinak si budeme muset na takovéto výsledky zvyknout," prohlásil Hamilton.

Sedminásobný mistr světa dělal, co mohl, aby i ve druhém závodě na trati ve Spielbergu skončil za suverénním Vestappenem z Red Bullu co nejblíž. Dvacet kol před koncem byl ještě druhý. Jenže v závěru doplatil na technické potíže, které si přivodil nárazem do obrubníku v zatáčce číslo 1 a propadl se za Valtteriho Bottase i za Landa Norrise z McLarenu.

Podle týmového šéfa Tota Wolffa přišel o 30 bodů přítlaku, což ho stálo asi půl sekundy na kolo. "Nemyslím si, že by za to Lewis mohl," podotkl Wolff, podle nějž mohla sehrát roli únava dílů. Chyby si nebyl vědom ani Hamilton.

Je nám líto, video expirovalo.
V Rakousku vyhrál opět Vertsappen

"Upřímně se přiznám, že jsem nejezdil přes obrubníky víc než kdykoliv jindy, takže nevím, kde se to stalo. Je to ale velká škoda," litoval Hamilton, poté co skončil už potřetí z posledních pěti závodů mimo stupně vítězů. Po devíti odjetých závodech je mezi ním a Verstappenem už rozdíl přesahující maximální počet bodů na jeden závod a vedle toho Mercedes už ztrácí na rivaly z Red Bullu v pořadí Poháru konstruktérů 44 bodů.

"Přišlo mi to, jako by teď Mercedes vyvěsil bílou vlajku, sám se svých bodů vzdával a nebojoval na maximum, co to šlo," řekl pro BBC bývalý jezdec Jolyon Palmer. "To, že Bottase nechali, aby Hamiltona předjel, je jedna věc, ale aby ho k tomu i ponoukali? Kdy naposledy musel vyzyvatel v boji o titul přepustit pozici týmové dvojce? To jsem neviděl," dodal Palmer.

Důležitý pokus na možné zdramatizování MS bude mít Hamilton za dva týdny, kdy se pokusí ukončit sérii soupeře na domácí trati v Silverstonu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články