Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Mercedes slaví na Spielbergu double, vyhrál Hamilton. Ferrari se po vzájemné kolizi vyřadily

Mercedes válcuje zbytek startovního pole, Ferrari prožívá útrapy. Tak lze charakterizovat vstup do sezony v podání dvou velkých značek v seriálu mistrovství světa formule 1. Velkou cenu Štýrska suverénně ovládl Lewis Hamilton, jeho týmový kolega Valtteri Bottas v závěru uzmul druhou příčku Maxi Verstappenovi z Red Bullu. Jezdci Ferrari Sebastian Vettel a Charles Leclerc po vzájemném incidentu v úvodu nedovezli své monoposty do cíle. 

Jednička Mercedesu Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Mark Thompson

Hamilton si v sobotu vysloužil skvělou kvalifikací v náročných deštivých podmínkách pole position a podobně bezchybnou jízdu ukázal i v neděli. Od začátku závod kontroloval a připsal si 85. vítězství v kariéře. Od rekordu legendárního Němce Michaela Schumachera ho dělí šest triumfů.

"Je to podivná sezona, ale je super zase závodit a navíc podávat takové výkony," popsal Hamilton. "Před týdnem jsme neprožili moc dobrý víkend, ale tohle byl krok dopředu," připomněl úvodní Velkou cenu Rakouska, ve které nejprve přišel kvůli trestu o pole position a po další penalizaci i o druhé místo v závodě.

Double Mercedesu zajistil Bottas, který sice odstartoval ze čtvrtého místa, ale už v šestém kole byl třetí a pět kol před koncem se dostal na druhou příčku. Nejprve v souboji s Verstappenem neuspěl, ale vzápětí už se díky přispění systému DRS před talentovaného pilota Red Bullu dostal.

"Myslím si, že to pro mě nakonec mohlo dopadnout i lépe, ale po startu ze čtvrtého místa jsem se především snažil omezit škody," uvedl Bottas. "S Maxem to byla pěkná bitva a nakonec jsem byl rychlejší. Ale takhle těsné souboje jsou vždy zábavou," dodal.

Mistrovský Mercedes si i proto podmanil také druhý závod v sezoně. Hamilton totiž navázal na týden starý Bottasův úspěch z Velké ceny Rakouska, jež se jela rovněž na okruhu ve Spielbergu. Jedna trať v sezoně mistrovství světa přivítala dva závody poprvé v historii. Bottas udržel vedení v šampionátu a na Hamiltona má šestibodový náskok.

Trápení Ferrari, pro jehož vozy skončil závod krátce po startu, pokračovalo. Leclerc totiž vrazil do monopostu Vettela a ulomil mu zadní spojler. Čtyřnásobný mistr světa kvůli tomu odstoupil už v prvním kole.

Leclerc, který se před týdnem blýskl šťastným druhým místem, vydržel s poškozeným autem na trati do pátého kola. Za incident se bezprostředně po závodu omluvil. Pro něco takového neexistuje ospravedlnění," řekl dvaadvacetiletý pilot. "Zklamal jsem sám sebe a zklamal jsem i tým. Je mi to líto," dodal.

Velká cena Štýrska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:22:50,683, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -13,719, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -33,698, 4. Albon (Thaj./Red Bull) -44,400, 5. Norris (Brit./McLaren) -1:01,470, 6. Pérez (Mex./Racing Point) -1:02,387, 7. Stroll (Kan./Racing Point) -1:02,453, 8. Ricciardo (Austr./Renault) -1:02,591, 9. Sainz (Šp./McLaren), 10. Kvjat (Rus./Alpha Tauri) oba -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 2 závodech): 1. Bottas 43 b., 2. Hamilton 37, 3. Norris 26, 4. Leclerc (Mon./Ferrari) 18, 5. Pérez 16, 6. Verstappen 15.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 80, 2. McLaren 39, 3. Red Bull 27, 4. Racing Point 22, 5. Ferrari 19, 6. Renault 8, 7. Alpha Tauri 7, 9. Alfa Romeo 2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články