Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní legendy

McLaren to tak nenechá: Dá přezkoumat Norrisův trest z USA

Stáj formule 1 McLaren požádala o přezkoumání trestu, po němž britský pilot Lando Norris minulou neděli přišel ve Velké ceně USA o třetí místo ve prospěch svého největšího rivala a obhájce titulu Maxe Verstappena z týmu Red Bull.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Velkou cenu USA ovládlo Ferrari

Norris se provinil čtyři kola před koncem při útoku na Verstappena, když oba v zatáčce číslo 12 vyjeli mimo trať a pilot McLarenu se posunul na třetí místo. Podle komisařů však získal nepovolenou výhodu a dostal pětisekundovou penalizaci. Po trestu Norris v konečném pořadí klesl na čtvrtou příčku a na druhém místě průběžného pořadí mistrovství světa ztrácí na trojnásobného šampiona Verstappena 57 bodů. Nebýt penalizace, snížil by náskok nizozemského lídra na 51 bodů.

Jak informovala Mezinárodní automobilová federace, traťoví komisaři nejprve žádost o přezkoumání projednají se zástupci McLarenu. Pokud dojdou k závěru, že se objevily zásadní důkazy, které nebyly v době původního verdiktu k dispozici, bude následovat druhé slyšení týkající se samotného trestu.

Souboj mezi oběma jezdci vyvolal diskuse, protože sám Verstappen byl během něj mimo trať, penalizaci se ale přitom vyhnul. Norris s trestem nadále nesouhlasí. "Byl jsem jednoznačně o víc než délku vozu před Maxem, takže už jsem to nebyl já, kdo útočil, ale on," tvrdí s tím, že jen bránil svou pozici a že Verstappen se ocitl před ním jen proto, že opustil trať. "Vždy se snažím zatáčku zvládnout. Nechtěl jsem si ji zkrátit, takže nevím, co bych na to měl říct," kontruje Verstappen.

Norris odmítá i argument protistrany, že měl prostě Verstappena pustit před sebe, protože by jej později beztak díky lepším pneumatikám předjel. "Myslel jsem, že je pravda na mé straně, a to mi potvrdil i tým. Takže jsem jel dál," vysvětluje. "Chtěl bych prostě jezdit závody a nechci, aby na absolutně všechno existovala nějaká pravidla. A nadále svůj trest z minulého víkendu považuji za chybu – včetně důsledků, které to mělo," říká.

Na stranu Norrise se přidal i pilot mercedesu George Russell, který šéfuje asociaci jezdců GPDA. Duel z Austinu přirovnal ke spornému Verstappenově manévru proti Lewisi Hamiltonovi v Brazílii 2021. Podle Russella si Verstappen v rozhodujících duelech s přímými konkurenty počíná obzvlášť agresivně podle hesla "všechno, nebo nic". "Proti žádnému jinému jezdci by tohle neudělal," domnívá se Russell.

Zdroj
motorsport-total, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články