Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Matice ne a ne jít dolů. Zaseknutou součástku z Bottasova auta budou muset odřezat

Ani den po Velké ceně Monaka vozů formule 1 nevyřešil tým Mercedes potíže se zaseknutou pneumatikou na voze Valtteriho Bottase. Finský pilot musel v neděli kvůli protáčející se matici na pravém předním kole odstoupit z druhého místa a tým zaseknutou součástku neodstranil ani několik hodin po závodě. K tomu bude muset dojít až později v továrně.

Valtteri Bottas v Monte Carlu
zdroj: ČTK/DPA/ autor: HOCH ZWEI

"Mechanik, který dělal onu výměnu pneumatiky, je ve skutečnosti jedním z nejlepších a nejschopnějších, co se týče rychlosti zastávek. Nikdy to není jen chyba jedné strany. K tomuto katastrofálnímu selhání došlo z více důvodů," uvedl šéf týmu Toto Wolff a dodal, že vedle "stržení" matice mohl být důvod i ve špatné konstrukci nebo použitém materiálu.

"Musíme vše pečlivě zkontrolovat a přezkoumat. Mechanici, kteří tuto část obsluhují, to musí dělat tak, aby nedošlo k zbroušení matice," řekl Wolff. Sám Bottas kuriózní incident označil za "velkou chybu, která by se neměla opakovat".

Je nám líto, video expirovalo.
Monte Carlo patřilo Maxu Verstappenovi

Mechanici budou nyní muset v továrně matici zbrousit, odvrtat a odřezat její zbytky. "Říkáme tomu zbroušení matice. Je to, jako když si vezmete křížový šroubovák a nedostanete ho přesně do kříže šroubu. Drážky v hlavě šroubu se pak poškodí a už s tím nejde nic dělat. Pokud se tedy pistole začne otáčet a odštípne kus otočné plochy matice, stane se i v tomto případě něco podobného," dodal technický ředitel Mercedesu James Allison.

V úzkých uličkách Monte Carla neuspěl ani druhý pilot Mercedesu Lewis Hamilton, který po špatně zvolené strategii skončil až sedmý a přišel o vedení v MS, kterého se ujal vítězný Max Verstappen. "Stříbrné šípy" ztratily v boji s konkurenčním Red Bullem i první místo v Poháru konstruktérů. Další Velká cena Ázerbájdžánu se uskuteční 6. června.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články