Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Leclerc si doma v Monaku nejdřív vyjel pole position, pak havaroval

Monacký pilot Charles Leclerc získal na svém domácím okruhu v Monte Carlu pro rudé barvy Ferrari pole position. To však okamžitě získalo hořkosladkou příchuť poté, co havaroval do svodidel a zničil svůj vůz. Případná výměna komponent by totiž znamenala penalizaci, a tím pádem by o první místo na roštu přišel ve prospěch druhého Maxe Verstappena z Red Bullu.

"Přiznám se, že se výměny převodovky poměrně bojím. Je pravda, že jsem tu měl zatím vždy smůlu, takže uvidíme, jak to dopadne," přiznal před kamerami Leclerc.

Třiadvacetiletý Monačan Leclerc zatím ani jednou v životě domácí Velkou cenu v Monte Carlu nedokončil. Nyní ale prokazoval dobrou formu a po vítězství ve čtvrtečním druhém tréninku byl dnes třetí i v tom závěrečném. Rovněž v kvalifikaci se pak dlouho držel na čelních příčkách a v úvodní části závěrečné sekce se dostal s časem 1:10,346 do vedení.

Když se však ostatní soupeři ještě rozjížděli v poslední minutě do rozhodujících pokusů, Leclerc narazil se svým ferrari do svodidel. Po následných červených vlajkách pak získal osmou pole position v kariéře. Tu mu však může vzít případný trest od komisařů.

Je nám líto, video expirovalo.
Leclerc ovládl kvalifikaci a následně naboural do zdi

"Je škoda, že jsem nakonec skončil ve zdi, ale z těch časů jsem tu nadšený. O body se pojede až v neděli, nicméně už to, že jsem se tu dostal na první a Carlos (Sainz - týmový kolega) na čtvrté místo, je skvělé," řekl Leclerc.

V takovém případě by šel na vedoucí příčku Verstappen z Red Bullu, který byl druhý a za Leclercem tou dobou ztrácel 0,230 sekundy. Třetí místo obsadil Valtteri Bottas z Mercedesu.

"Bohužel mi vše zhatila červená vlajka. Cítil jsem se fakt dobře a ani nikdo nedal rychlá první kola. V okamžiku, kdy jsem plánoval ve třetím to nejrychlejší, přišlo přerušení. Je to škoda. I tak ale musím říct, že jsme udělali oproti čtvrtku posun," uvedl Verstappen. Nepovedenou kvalifikaci naopak prožil úřadující šampion Hamilton, který se ztrátou více než sedmi desetin skončil sedmý.

Skvělý výkon naproti tomu předvedl Antonio Giovinazzi z Alfy Romeo, který se poprvé v sezoně propracoval do závěrečné části kvalifikace a odstartuje desátý. Do úzké společnosti se naopak nedostal Daniel Ricciardo z McLarenu, jenž skončil dvanáctý. "Nechápu to. Nemám na to teď odpověď. Díky,“ hlesl do vysílačky Australan, který v Monte Carlu před třemi lety ještě jako pilot Red Bullu vyhrál.

V první části kvalifikace skončili nečekaně Juki Cunoda z AlphaTauri a dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso z Alpine. Mladého Japonce dělilo od postupu pouhých 18 tisícin a odstartuje podruhé za sebou z 16. příčky. Zkušený Španěl, který se vrátil do formule po dvouleté pauze, zahájí závod hned za ním. Boje o startovní pozice se nezúčastnil Mick Schumacher, který v závěru třetího tréninku havaroval, poškodil šasi a měl by odstartovat z posledního místa.

Velká cena Monaka se vrátila do mistrovství světa po roční pauze způsobené pandemií koronaviru, navštívit ji může až 7500 lidí. Závod odstartuje v neděli v 15:00.

Výsledky kvalifikace na Velkou cenu Monaka formule 1

Kvalifikace na Velkou cenu Monaka, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monte Carlu:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:10,346, 2. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,230, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,255, 4. Sainz (Šp./Ferrari) -0,265, 5. Norris (Brit./McLaren) -0,274, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -0,554, 7. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,749, 8. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,073, 9. Pérez (Mex./Red Bull) -1,227, 10. Giovinazzi (It./Alfa Romeo) -1,433.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články