Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Leclerc ovládl kvalifikaci v Ázerbájdžánu, závěr ovlivnily havárie Cunody a Sainze

Charles Leclerc vyhrál nehodami ovlivněnou kvalifikaci na Velkou cenu Ázerbájdžánu vozů formule 1. Třiadvacetiletý monacký pilot Ferrari zajel na trati v Baku nejrychlejší čas 1:41,218 a využil i dramatického závěru, v němž musel být celý program předčasně ukončen po haváriích Júkiho Cunody a Carlose Sainze. Hned za Leclercem skončil úřadující šampion Lewis Hamilton z Mercedesu a aktuální lídr šampionátu Max Verstappen z Red Bullu. Červená vlajka znamenající přerušení jízd zavlála v Baku celkem čtyřikrát.

Charles Leclerc
zdroj: ČTK/AP

Leclerc navázal na 14 dní staré kvalifikační vítězství z Monte Carla, kde však v závěru havaroval a kvůli potížím s převodovkou do závodu neodstartoval. Nyní by po své deváté pole position v kariéře neměl na startu chybět.

Druhý Hamilton, který prolomil trápení z pátečních tréninků, na něj ztratil 0,232 sekundy. Třetí Verstappen zaostal o 0,345. O překvapení se postaral čtvrtý Pierre Gasly z AlphaTauri. Druhý pilot Mercedesu Valtteri Bottas byl až desátý. Do elitní desítky se vešel také devátý Fernando Alonso.

Kolizí Cunody a Sainze vyvrcholila kvalifikace, v níž předtím havarovali také Daniel Ricciardo z McLarenu a Antonio Giovinazzi s Lancem Strollem. Na Ricciardovu nehodu v závěru druhé sekce doplatil i jedenáctý Sebastian Vettel, jemuž chyběly tři setiny k postupu do nejlepší desítky. "Tak málo? To snad ne. Zatraceně," zlobil se ve vysílačce německý pilot Aston Martinu. Ricciardo odstartuje z 13. příčky.

Chvost pole uzavře Stroll s Giovinazzim, kteří v úvodní sekci shodně narazili do zdi v zatáčce číslo 15. "Zvoral jsem to, chlapi, omlouvám se," kál se ve vysílačce Stroll. Zklamání netajil ani jeho italský soupeř, jenž v minulé Velké ceně Monaka získal pro Alfu Romeo první bod v šampionátu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články